Висновок Венеціанської комісії Ради Європи щодо закону про всеукраїнський референдум є «одним з наших найбільш критичних висновків». Про це сказав секретар комісії Томас Маркерт в інтерв'ю DW.

Він зазначив, що «нас дуже стурбувало те, що цей законопроект дає можливість вносити поправки до Конституції шляхом референдуму». «Але, як Венеціанська комісія вже зазначала у 2000 році, згідно з Конституцією України, це зробити неможливо, обійшовши Верховну Раду, яка повинна схвалювати всі поправки до Конституції конституційною більшістю», - додав він.

Маркерт зазначив, що не хотів би «спекулювати з приводу мотивів, якими керується українська влада». «Проте, я думаю, для стабільності країни надзвичайно небезпечне існування можливості, за якої фактично будь-що може бути змінено шляхом референдуму», - додав він.

За його словами, в більшості європейських країн референдуми проходять лише з тих життєво важливих питань, на які громадяни повинні відповісти «так» чи «ні». Він зазначив, що на референдуми «не виносять більш складні альтернативи, наприклад, про те, як поліпшити текст певного документа», повідомляє «УНІАН».

«Для внесення змін до Конституції необхідно мати широкий консенсус, і правки до Основного Закону не повинні вноситися вузькою більшістю без участі опозиції. А референдум у цьому випадку може бути використаний для того, щоб обійти вимоги для досягнення достатнього консенсусу», - зазначив Маркерт.

Відповідаючи на запитання з приводу того, як експерти Венеціанської комісії оцінили пропозиції про внесення змін до Конституції в частині судової влади, Маркерт зазначив, що рекомендації з цього приводу, які були дані за запитом голови Конституційної асамблеї Леоніда Кравчука, «надзвичайно важливі». «Ми особливо вітаємо те, що був змінений спосіб формування Вищої ради юстиції та скасовано п'ятирічний випробувальний термін для суддів. Однак у цій сфері ще залишилося кілька проблемних моментів. Серед них, наприклад, положення про звільнення з посади суддів на підставі порушення присяги, яке має досить нечітке формулювання і робить його вразливим і легким для маніпуляцій. Тому ми хотіли б, щоб цей параграф був сформульований по-новому», - додав він.

Маркерт зазначив також, що рекомендації Венеціанської комісії «не мають обов'язкового характеру для країни», проте, «наскільки я знаю, їх серйозно бере до уваги не тільки Україна, а й інші держави, такі як країни - члени ЄС». «А це є дуже важливим моментом для України, особливо напередодні Вільнюського саміту «Східного партнерства», на який повинне бути винесено питання про підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом», - сказав він.

Як раніше повідомляв ForUm, Венеціанська комісія вважає, що Закон «Про всеукраїнський референдум" не повністю відповідає міжнародним стандартам.

Голова Конституційної асамблеї, перший президент України Леонід Кравчук вважає, що закон про всеукраїнський референдум прийнятий з порушеннями Конституції.

Верховна Рада ухвалила закон про всеукраїнський референдум 6 листопада 2012 р. Закон встановлює, що всеукраїнський референдум може проводитися на предмет схвалення нової редакції Конституції, внесення до неї змін, скасування або визнання нечинним закону про внесення змін до Конституції.

Також референдум може проводитися щодо питання зміни території України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

719