Президент Росії Володимир Путін відкинув заклики американської влади екстрадувати екс-співробітника ЦРУ та Агентства національної безпеки США Едварда Сноудена. За його словами, це неможливо, оскільки у Росії немає двосторонньої угоди з США про видачу злочинців, повідомляє російська служба «ВВС».

«Пан Сноуден дійсно прибув до Москви. Для нас це було повною несподіванкою», - заявив Путін, виступаючи в Турку у Фінляндії.

Він підтвердив, що Сноуден приїхав як транзитний пасажир і не перетинав російського кордону, про що раніше заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров. Путін також назвав «маячнею і нісенітницею» будь-які звинувачення, які виходять на адресу Росії від США.

Відносно Сноудена, який опублікував секретні документи про діяльність американських розвідслужб, у США порушено кримінальну справу за звинуваченням у шпигунстві. У понеділок держсекретар США Джон Керрі підкреслив, що якщо Росія не екстрадує Сноудена, це загрожує ускладненням відносин двох країн.

Російський президент також поставив під питання доцільність арешту Сноудена, порівнявши цей випадок з ситуацією творця Wikileaks Джуліана Ассанжа, який вже більше року живе як біженець в посольстві Еквадору в Лондоні, побоюючись арешту.

«Він так само як і Сноуден вважає себе правозахисником і бореться за розповсюдження інформації. Запитайте себе - потрібно таких людей видавати для посадки у в'язницю чи не потрібно?» - сказав Путін.

«У будь-якому випадку, я б вважав за краще не займатися подібними питаннями, тому що це все одно, що порося стригти - вереску багато, а шерсті мало», - додав президент Росії.

Сноуден прибув з Гонконгу, куди він втік у травні, до Москви і попросив політичного притулку в Еквадорі. Повідомлялося, що він мав відлетіти рейсом до Гавани в понеділок, але так і не сів на літак.

Влада США чекала від російської сторони видачі опального екс-співробітника ЦРУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

359