Введення в Криму податку на збір грибів, ягід, лікарських рослин і на прогулянки в лісі не відповідає дійсності. Про це заявив глава Республіканського комітету АРК з лісового і мисливського господарства Ігор Кацай, повідомляє Управління інформаційної політики Ради міністрів АРК.

За його даними, у деяких публікаціях ЗМІ невірно витлумачені норми постанови «Про встановлення ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів у частині заготівлі другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань та використання корисних властивостей лісу», прийнятій Верховною Радою Криму 21 червня 2013 року.

«Я хочу підкреслити, що прийняття цієї постанови у жодному разі не торкнеться права громадян відвідувати ліс і для власних потреб збирати його дари», - заявив Кацай.
Він також зазначив, що аналогічні постанови про встановлення ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів прийняті в більшості областей України.

Глава Рескомітету пояснив, що в Україні існує два види використання лісових ресурсів - загальний і спеціальний. Загальний - це всі громадяни України, які мають право безперешкодно, за винятком періодів особливої ​​пожежної небезпеки, відвідувати ліс і безкоштовно збирати для свого споживання плоди, ягоди, горіхи, гриби, трави і т.д.

При цьому, згідно із законодавством України, існує спеціальне використання природних рослинних ресурсів. До цієї категорії відноситься використання дарів лісу у виробничій, рекреаційній, туристичній та комерційній діяльності.

«Це відноситься до спеціального використання за плату на підставі спецдозволу - лісового квитка - і тільки в межах відведених земельних ділянок лісового фонду», - пояснив він.

Кацай також повідомив, що на сьогодні відсутня правова база для збору за спеціальне використання лісових ресурсів. «Суб'єкти підприємницької діяльності, які бажають зібрати лікарську сировину, організувати кінний або пішохідний маршрут отримують відмови у такій діяльності, тому що ставки збору не встановлені», - пояснив він.

Чиновник підкреслив, що неповний перелік другорядних лісових матеріалів для заготовляння, що потрапляють під оподаткування, призводить до того, що бюджет недоотримує значні кошти, а лісові ресурси часто використовуються нераціонально. «Прийнята постанова дозволить навести порядок у цій сфері», - переконаний глава Рескомлісгоспу.

Нагадаємо, депутати Верховної ради Автономної Республіки Крим на пленарному засіданні 21 червня ухвалили постанову, якою встановлюються ставки збору за використання лісових ресурсів у комерційних цілях.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

567