Депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим на пленарному засіданні 21 червня ухвалили постанову, якою встановлюються ставки збору за використання лісових ресурсів у комерційних цілях.

За інформацією прес-центру Верховної Ради Криму, прийняття постанови «Про встановлення ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів у частині заготівлі другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань та використання корисних властивостей лісів» дозволить збільшити надходження до місцевих бюджетів і забезпечити раціональне використання лісових ресурсів .

Голова Республіканського комітету з лісового і мисливського господарства Криму Ігор Кацай зазначив, що в даний час відсутня правова база для збору за спеціальне використання лісових ресурсів. Тому суб'єкти підприємницької діяльності, які бажають зібрати лікарську сировину, організувати кінний або пішохідний маршрут, отримують відмови у такій діяльності, оскільки ставки збору не встановлені.

Голова профільного Рескомітету акцентував увагу депутатів на тому, що прийняття постанови не торкнеться права громадян вільно відвідувати ліс і для власного споживання збирати його дари.

Як зазначив голова земельної парламентської комісії, член президії Верховної Ради Криму Микола Янакі, депутати приймають це рішення не вперше: до 2011 року такі ставки діяли, але у зв'язку з набранням чинності нового Податкового кодексу України парламент Криму знову повинен ввести такі ставки на території півострова .

«Вони торкнуться тих підприємств, які здійснюють підприємницьку діяльність на території лісових господарств. Якщо людина збирає лікарські трави для себе, то з неї ніхто плату брати не буде. Інша справа, коли корисні трави вивозяться машинами, за це треба платити. На всій території України працюють такі постанови вже давно», - підкреслив Янакі.

На думку депутата Верховної Ради АРК, директора ТОВ «Фітозавод «Веселка» Сергія Кутька, це питання вже давно обговорюється в ЗМІ, але воно спочатку було піднесено неправильно, звідси і таке невдоволення серед населення, жителів автономії.

«Хтось прочитав, що будь-який обиватель, який піде в ліс збирати гриби або звіробій, повинен буде платити гроші. Знаючи кримську ситуацію з заготівлі дикорослих лікарських трав, шипшини у великих кількостях - порядку немає. Комерсанти, що займаються збором у великих обсягах, повинні платити гроші, які надходитимуть до місцевого бюджету, і сприятимуть розвитку даної території. А простим жителям Криму боятися абсолютно нічого. У Західній Україні - це нормальне явище, всіма сприймається абсолютно спокійно. У нас чомусь сприймається все в багнети і присутнє якесь нерозуміння», - зазначив Кутько.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

376