Лідер парламентської фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк проявив непослідовність, висловившись за посилення тиску Міжнародного валютного фонду на Україну, при тому що «Батьківщина» виступає проти виконання ініціатив МВФ, які можуть призвести до соціального невдоволення.

Про це заявив політолог Костянтин Бондаренко, коментуючи заяву Арсенія Яценюка, зроблену у Вашингтоні, повідомляє «Bзгляд».

Яценюк, виступаючи в Інституті Брукінгса на тему «Інвестиції в майбутнє України: визначення політичних та економічних можливостей», закликав МВФ посилити вимоги до України для отримання кредиту.

«Нам потрібно проведення справжніх реформ, починаючи від державних закупівель і до боротьби з корупцією. І програма МВФ є ще одним важелем для здійснення реформ у моїй країні і отримання реальних результатів. Отже, ми закликаємо МВФ посилити умови отримання кредиту для України», - зазначив Яценюк.

На прохання пояснити, в чому саме полягає суть «посилення умов», Яценюк сказав: «Питання отримання Україною кредиту від Міжнародного валютного фонду - це не просто питання підвищення тарифів для населення».

Експерт назвав цю заяву Яценюка «несподіваною і дивною».

«Батьківщина» виступає проти того, щоб збільшувався пенсійний вік і зростали тарифи на енергоносії, що, у свою чергу, є вимогою МВФ для видачі Україні чергового кредиту. Але Яценюк каже, що вимоги повинні бути ще жорсткішими, і це звучить несподівано і дивно», - зауважив Бондаренко.

На думку політолога, лідер фракції «Батьківщини» висловився за посилення умов для отримання Україною кредиту «заради красного слівця», що «в його стилі».

«Яценюк відрізняється непослідовністю у висловлюваннях. Він, будучи міністром закордонних справ, одного разу заявив, що Україна може підтримати незалежність Косово, хоча щодо цього була абсолютно зворотна думка», - зауважив Бондаренко.

Політолог вважає, що від Яценюка в Америці можна очікувати інших заяв «несподіваного характеру».

Нагадаємо, що раніше представник МВФ в Україні Макс Альєр заявив, що МВФ не змінив основних вимог для підписання угоди за програмою співпраці. Йдеться про скорочення дефіциту державного бюджету, реформування банківського сектору, перехід до більш гнучкого курсу гривні. Крім того, МВФ продовжує наполягати на підвищенні тарифів на газ.

Прем'єр-міністр Микола Азаров і Президент Віктор Янукович заявляли, що Україна не підвищить ціну на газ для населення, як того вимагає МВФ.

Україна розраховує на підписання угоди про відкриття нової кредитної лінії stand by у розмірі близько $15 млрд.

Також у Міжнародному валютному фонді наполягають, що в бюджеті-2014 України повинна бути передбачена «політика нульового зростання реальної заробітної плати в державному секторі».

Крім зобов'язання дотримуватися «консервативного портфеля витрат», встановленого в рамках бюджету на 2013 рік, від українського уряду вимагають утриматися від підвищення зарплати для першого базового розряду (852 гривень).

Крім того, потрібно «утримувати темпи підвищення мінімальної заробітної плати».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

302