Валовий збір усіх зернових, зернобобових і круп'яних культур цього року, за прогнозами Українського Гідрометцентру, складе 53 мільйони тонн. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на брифінгу заявив директор Українського Гідрометцентру Микола Кульбіда.

«Прогноз врожайності і валового збору основних сільськогосподарських культур в Україні був складений Гідрометцентром минулого тижня і представлений уряду, Адміністрації Президента, а також усім зацікавленим міністерствам і відомствам. Згідно з ним, валовий збір зернових, зернобобових і круп'яних в Україні в нинішньому році повинен скласти 53 млн тонн порівняно з 46,2 млн тонн минулого року», - сказав він.

За словами Кульбіди, найбільший внесок у валовий збір внесе кукурудза, якої, згідно з прогнозами, цього року буде зібрано 24 млн тонн. Він зазначив, що середня врожайність кукурудзи дуже висока і становить 51 центнер з гектара, озимої пшениці планують зібрати 19,1 млн тонн.

У той же час директор Гідрометцентру підкреслив, що станом на сьогоднішній день агрометеоумови в Україні дуже різні.

«Вони переважно сприятливі або задовільні для урожаїв основних сільськогосподарських культур. Але у південних і східних регіонах - Херсонській, степовій частині Криму, Запорізькій, Луганській, Донецькій, Харківській - в метровому шарі грунту зараз явно недостатньо вологи. А це вже призводить до погіршення стану більшості культур, крім озимих, які вже практично завершили свою вегетацію», - пояснив Кульбіда.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

286