У найближчі три роки ціни на житло в Україні не зростатимуть. Таку думку, як передає кореспондент ForUm'у, у ході круглого столу висловив голова Спілки фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов.

Експерт підкреслив, що до кризи 2009 року попит на житло тримався переважно за рахунок іпотечного кредитування.

За його словами, кредити пояснювали і зростання кількості покупок нерухомості у новобудовах.

Сьогодні ж, на думку експерта, практично 60% угод здійснюється на вторинному ринку, де не передбачається зростання цін. «Люди шукають в першу чергу житло дешевше, погоджуючись навіть на квартири без особливого ремонту і зручностей», - сказав він і додав, що тим не менш найближчим часом у зв'язку з появою нових пропозицій знову відновиться попит на квартири з сучасним плануванням та комунікаціями.

Рубанов підкреслив, що таким чином ціни на вторинне житло можуть впасти, а на новобуд - зберегтися на колишньому рівні.

Він також додав, що економічна криза в Україні триватиме ще три роки, і якщо ціни на житло і будуть рости, то тільки після 2017 року.

З експертом погодився і президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Він додав, що без відновлення іпотечного кредитування ціни на житло як на вторинному ринку, так і в новобудовах не повернуться на докризовий рівень. «Якщо до кризи українці могли взяти кредит на квартиру фактично за тиждень, то зараз банки підвищили вимоги, ставки і посилили умови. Тому поки про зростання цін говорити навряд чи варто», - резюмував Сугоняко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217