Група українських альпіністів, які залишилися живими після нападу бойовиків на півночі пакистанського Кашміру, в даний час в Ісламабаді очікує повернення на Батьківщину. Їхнє спорядження поки залишається у районі трагедії, повідомляють у посольстві України у Пакистані.

«Вчора вдень у Ісламабад доставлена ​​ група з дев'яти громадян України. Це альпіністи, які вижили. Вони розміщені у готелі, посольство опікується ними. Ми також організовуємо їхнє повернення в Україну», - розповів посол України у Пакистані Володимир Лакомов, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За його словами, єдине питання, що перебуває у процесі вирішення, - спорядження, яким користувалися члени української експедиції, залишається на місці трагедії.

«Повернення цього спорядження вимагає певних зусиль, тому що район, де сталася трагедія, зараз оточений і закритий для будь-яких відвідувань іноземних і місцевих цивільних осіб, він перебуває під контролем поліції, армії і спецслужб», - пояснив дипломат.

Він також підтвердив, що за результатами остаточного впізнання, серед загиблих альпіністів - троє громадян України: «Сьогодні вранці була остаточно завершена процедура ідентифікації тіл загиблих. Українців троє, це ті люди, прізвища яких ми раніше називали».

Лакомов повідомив, що планується організація відправлення тіл на Батьківщину, додавши, що у цьому питанні посольство активно співпрацює з пакистанськими урядовими структурами.

«Позавчора міністр внутрішніх справ Пакистану у своїй заяві від імені прем'єр-міністра висловив бажання надати літак пакистанських ВПС для транспортування цих тіл. Зараз посольство у тісному контакті з представниками цього міністерства, а також міністерства закордонних справ відпрацьовує це питання», - зазначив посол.

Щодо можливості надання матеріальної компенсації родичам загиблих, як наполягає Україна, це питання остаточно поки не вирішене. «Це питання стоїть, підтверджене нотами посольства, які ми направили у контексті розв’язання наслідків трагедії. Але ми поки не отримали відповіді пакистанської сторони», - сказав Лакомов.

Нагадаємо, в ніч на 23 червня внаслідок атаки бойовиків на табір альпіністів на півночі пакистанського Кашміру загинули троє українців, двоє китайців, литовець, непалець, двоє словаків. Також серед жертв один турист з подвійним американсько-китайським громадянством.

Трагедія сталася у північній частині Кашміру - регіоні Гілгіт-Балтистан, який вважався однією із найбільш безпечних областей Пакистану, але в останні роки там був зафіксований ряд нападів бойовиків на представників шиїтської меншини.

Відповідальність за вбивство туристів взяло на себе пакистанське воєнізоване угрупування Джундулла. Пізніше про свою причетність заявив пов'язаний з Джундулла рух «Техрік-і-Талібан Пакистан».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

227