Росія хоче бачити Україну діяльним учасником євразійської інтеграції. Про це голова Державної думи РФ Сергій Наришкін заявив на міжнародній конференції «Російсько-українські відносини: реалії та перспективи».

«Ми не приховуємо, що хотіли б бачити Україну у числі діяльних і відповідальних учасників процесів інтеграції, які відбуваються на просторі СНД . Як відомо, Україна стала третьою країною після Росії та Білорусі, яка ратифікувала договір про зону вільної торгівлі з СНД, що дозволило договору набути чинності», - сказав Наришкін.

Він заявив, що російська сторона відкрито говорить з українськими партнерами про участь України в євразійському інтеграційному проекті, розповідає про його переваги, сперечається і наводить аргументи та цифри. При цьому Наришкін підкреслив, що рішення має приймати Україна, повідомляє «УНІАН».

За його словами, статус спостерігача України в Євразійській економічній комісії є важливим кроком досягнення нового рівня співпраці з Росією, Білоруссю і Казахстаном.

Наришкін заявив, що противники участі України у Митному союзі і Єдиному економічному просторі постійно протиставляють європейську та євразійську інтеграцію.

«Я неодноразово говорив, що європейська інтеграція є в історичній перспективі частиною глобальної євразійської інтеграції, подібно до того, що Європа є частиною величезного євразійського простору. Не кажучи про те, що наші країни прагнуть до гармонізації інтеграційних процесів і в Європі, і в Євразії, до створення спільного економічного простору від Лісабона до Владивостока», - сказав глава Держдуми.

При цьому він заявив, що низка політиків і чиновників на Заході намагаються перешкодити розширенню і зміцненню євразійської інтеграції, що є втручанням у внутрішні справи суверенних держав.

Наришкін запевнив, що євразійська інтеграції будується на суворому дотриманні суверенітету і повної рівності при прийнятті рішень.

За його словами, у російському суспільстві виступають за максимально широкі відносини з Україною в усіх без винятку сферах економіки, політики, міжнародних справ і в гуманітарній сфері.

Нагадаємо, 31 травня прем'єр-міністр України Микола Азаров і голова колегії Євразійської економічної комісії Віктор Христенко підписали в Мінську меморандум про поглиблення взаємодії між ЄЕК і нашою країною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

172