Європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле знову заявляє, що альтернативи підписанню Угоди про асоціацію Україна-ЄС до Вільнюського саміту немає, при тому підкреслюючи, що «вікно можливостей» обмежене.

У цьому зв'язку він закликає українську владу вжити рішучих дій.

Так європейський комісар позначив ситуацію з підписанням Угоди про асоціацію після закінчення засідання Ради зі співробітництва Україна-ЄС, яке відбулося у понеділок у Люксембурзі.

«Я можу відповісти коротко: ми не працюємо з «якщо», ми віддані тому, щоб створити умови для підписання Угоди до саміту у Вільнюсі. Але я можу повторити мою попередню заяву, яку я зробив, коли я був в Україні: давайте фокусувати на Вільнюсі, тому що у нас немає плану «Б», - заявив він.

При цьому європейський комісар підкреслив, що «вікно можливостей є, але воно обмежене, і плану «Б» немає, якщо ми упустимо мету Вільнюського саміту», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

У зв'язку з цим Фюле констатував, що Україна виконала певний прогрес, назвавши у цьому зв'язку помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, недавню думку Венеціанської комісії щодо поправок до Конституції з метою зміцнення незалежності суддів.

«Проте більше має бути зроблено, щоб Україна продемонструвала відчутний прогрес і рішучі дії щодо всіх позначеним умов. ЄС оцінить прогрес України і можливість підписання Угоди про асоціацію ранньої осені. Часу мало», - знову звернувся єврокомісар до української сторони.

Як раніше повідомляв ForUm, 15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною. Документ містить не тільки політичну складову, але також передбачає створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС.

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна працює над виконанням критеріїв Європейського Союзу для підписання Угоди про асоціацію.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров переконаний, що Україна виконає всі необхідні умови для підписання Угоди про асоціацію з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

253