Під час засідання 37-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Камбоджі одноголосно «Дерев'яні церкви Карпатського регіону України» внесено до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури з посиланням на главу відомства Леоніда Новохатька.

«Це - транскордонна номінація України та Польщі. До списку ЮНЕСКО внесено 8 храмів, що знаходяться на території Польщі та 8 - на території України: 4 у Львівській області і по 2 в Івано-Франківській та Закарпатській областях», - пояснив міністр.

«У цих унікальних дерев'яних церков поважний вік. Їм більше 300 років. Найстаршою є церква Зішестя Святого Духа в с. Потеличі Жовківського району Львівської області. Цей пам'ятник архітектури датується 1502-1600 роками», - повідомив Новохатько.

Міністр також висловив сподівання, що найближчим часом буде винесено позитивне рішення сесії щодо античного міста Херсонес.
 
За результатами проведеної у 2009-2010 рр.. підготовчої роботи, до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО увійшли наступні об'єкти - пам'ятки архітектури, занесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, а саме:

1. Ансамбль пам'ятки архітектури 1745 р. церкви Собору св. Архистратига Михаїла в с. Ужок, Великоберезнянського р-ну, Закарпатської обл.

2. Ансамбль пам'ятки архітектури 1813-1824 рр. церкви Вознесіння Господнього (Струківська) в с. Ясіня, Рахівського району.

3. Ансамбль пам'ятки архітектури 1808 року церкви Різдва Пресвятої Богородиці в с. Нижньому Вербіжі, Коломийського району, Івано-Франківської обл.

4. Ансамбль пам'ятки архітектури 1598 р. церкви Зішестя Святого Духа в м. Рогатин.
 
5. Ансамбль пам'ятки архітектури 1670-1678 рр. церкви св. Юра в Дрогобичі, Львівської обл.
6. Пам'ятник архітектури 1720 р. церква Пресвятої Трійці в м. Жовква.

7. Ансамбль пам'ятки архітектури 1502-1600 рр. церкви Зішестя Святого Духа в с. Потеличі, Жовківського району.

У січні 2010 р. номінація була включена в Попередній список ЮНЕСКО.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

528