У довгостроковій перспективі в Україні планується запровадити практику обов'язкової закупівлі енергокомпаніями «зеленої» електроенергії на рівні 11% від загальної сукупності.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході прес-конференції заявив член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, Олександр Рогозін.

За його словами, при розробці цих планів Україна орієнтується на міжнародний досвід.

«У США кожна енергопостачальна компанія зобов'язана купувати деяку частину «зеленої» електроенергії. Підтверджується це тим, що вони купують цінні папери, які мають свою вартість, прив'язану до штрафних санкцій за недобір «зеленої» енергії», - сказав член НКРЕ.

Рогозін навів приклад штату Огайо, де існує штраф у розмірі 4,5 цента за кожну недокуплену кіловат-годину електроенергії, виробленої за допомогою відновлюваних джерел енергії.

Також він повідомив, що у США до 2025 року планується зобов'язати енергокомпанії закуповувати не менше 12,5% «зеленої» енергії від загальної сукупності енергії, що закуповується.

«У нас, відповідно до наших зобов'язань, у тому числі в Енергетичній співдружності, передбачається встановити 11% (частки «зеленої» електроенергії в загальному енергетичному портфелі для енергокомпаній, -. Ред). Це наша довгострокова мета. Торік у нас було по 0,8% («зелених» - Ред.) кіловат-год, тобто нам до цієї мети рости і рости», - сказав Рогозін.

Аліна Єремеєва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214