Пік води на українській ділянці річки Дунай очікується на 25 червня і, за прогнозами Дунайського басейнового управління водних ресурсів, не перевищить критичних позначок. Про це повідомляє прес-служба ДСНС з посиланням на начальника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області Володимира Боделана.

«Дії штабу були спрямовані, в першу чергу, на реалізацію превентивних заходів, що передбачають пропуск води через гідротехнічні споруди. Взаємодія з Румунією дала свій позитивний результат - румунська сторона правильно відкоригувала свій водоскид на водосховищах Джордап 1 і Джордап 2, і таким чином, вдалося уникнути різкого підвищення рівнів води на українській ділянці річки Дунай. Пік води очікується на 25 червня і, за прогнозами Дунайського басейнового управління водних ресурсів, не перевищить критичних позначок», - зазначив він.

При цьому Боделан підкреслив, що в будь-якому випадку сили і засоби ДСНС готові до оперативного реагування на можливе підтоплення населених пунктів, що потрапляють в зону ризику.

У свою чергу, заступник директора Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Віктор Кучера повідомив, що пункти рятувальників функціонують повноцінно. «Пункти збору рятувальників, розгорнуті поблизу с. Орлівка і Кілі, повноцінно функціонують і розраховані не тільки на розташування особового складу, а й на перебування населення в разі його тимчасового відселення. Крім того, на Одещині сконцентровані важка інженерна техніка і плавзасоби, які були заздалегідь передислоковані з Криму, Вінницької, Запорізької, Кіровоградської та Миколаївської областей. Рятувальники несуть чергування в цілодобовому режимі. У разі високого рівня надзвичайної ситуації, якої, ми сподіваємося, не буде, на місці події буде сконцентровано майже 1200 чоловік особового складу та понад 400 одиниць техніки ДСНС», - заявив Кучера.

Згідно з повідомленням, у найближчі 1-2 дні на Нижньому Дунаї збережеться підвищення рівнів води. На українській ділянці Дунаю на 22 червня очікуються рівні води, які нижче небезпечних відміток і складуть: Рені - 445-455 см (критичний рівень 535 см), Ізмаїл - 300-310 см (370 см критичний рівень), Кілія - ​​170-180 см ( критичний рівень 265 см), Вилкове - 135-145 см (критичний рівень 155 см).

Нагадаємо, гідротехнічні споруди української ділянки Дунаю готові до прийому великої кількості води, заявив віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул під час виїзної наради Міжвідомчого оперативного штабу на найбільш небезпечних ділянках Дунаю в Одеській області.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

188