Комісія Державної санітарно-епідеміологічної служби України, яка працює в дитячому садку №455 Дніпровського району м. Києва, попередньо встановила, що основною причиною спалаху, ймовірно, є вживання дітьми вермішелевої запіканки з курячим м'ясом і яйцями, яка не була передбачена затвердженим двотижневим меню дитсадка. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

При цьому в повідомленні уточнюється кількість хворих на гостру кишкову інфекцією. За даними МОЗ, станом на 20 червня постраждала 41 людина: 40 вихованців і один співробітник. Нагадаємо, раніше прокуратура Києва повідомила, що постраждали 36 дітей і вихователька, Мінохоронздоров'я раніше повідомляло про 29 постраждалих дітей.

Як зазначають у МОЗ, хворі діти і співробітник госпіталізовані, попередній діагноз - гостра кишкова інфекція, гастроентероколіт середнього ступеня тяжкості, медична допомога хворим надається в необхідному обсязі.

При цьому були проведені організаційні заходи щодо локалізації та ліквідації вогнища інфекції.

СЕС у Києві винесено постанову про тимчасову заборону функціонування дошкільного навчального закладу №455. Джерело інфекції та фактори передачі встановлюються: відібрані проби харчових продуктів, питної води, змивів на умовно патогенну мікрофлору з обладнання, інвентарю, рук та санітарного одягу кухарів і пр. У закладі проведена заключна дезінфекція.

У міністерстві зазначають, що виникненню та поширенню спалаху сприяли порушення узгодженого двотижневого меню, недотримання правил технології приготування страв, недотримання санітарно-епідеміологічного та дезінфекційного режимів в установі, порушення правил особистої гігієни персоналом (кухарем, комірником, медичною сестрою), порушення термінів реалізації та умов зберігання масла вершкового, порушення ведення медичної документації та термінів проходження профілактичних медичних оглядів персоналом.

Крім того, 20 червня 2013 р. фахівцями Держсанепідслужби України проведено перевірку баз постачальників продукції в дошкільний навчальний заклад. Порушень вимог санітарного законодавства з утримання приміщень, умов і термінів зберігання продуктів і транспортування не виявлено. Для лабораторного дослідження відібрані змиви на патогенну мікрофлору з внутрішніх поверхонь спецавтотранспорту.

Ситуація знаходиться під контролем Держсанепідслужби України.

Нагадаємо, прокуратура Дніпровського району внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про отруєння 36 дітей і одного дорослого в столичному дошкільному закладі.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

230