Україна зайняла у переговорах з Міжнародним валютним фондом жорстку позицію, яка свідчить про те, що уряд не має наміру підвищувати розцінки на комунальні послуги для населення. Таку думку висловив незалежний економічний експерт Анатолій Заїка.

«Переговори з Міжнародним валютним фондом тривають вже не перший рік. Але рішення МВФ про виділення Україні чергових кредитів стримується жорсткою позицією уряду. Україна сьогодні не може прийняти і виконати вимогу про підвищення ціни газу для населення і підприємств комунальної енергетики», - сказав Заїка.

Також експерт нагадав, що МВФ вимагає від українського уряду своєрідного мораторію на підвищення зарплат бюджетникам для економії бюджетних коштів. Дані вимоги для України неприйнятні, зазначає Заїка, тому уряд вишукує альтернативні джерела фінансування - позики на внутрішньому і зовнішніх ринках капіталу. Доступність позикових коштів дозволяє уряду своєчасно і в повному обсязі здійснювати виплати за борговими зобов'язаннями.

«Звичайно, грошам МВФ знайдеться застосування, - зазначає експерт, - але чи варто домагатися їх отримання будь-якою ціною, зокрема, через збільшення витрат населення?»

Нагадаємо, підвищення комунальних тарифів для населення є однією із ключових умов, які висуває МВФ для відновлення кредитування і підписання нової програми співпраці stand-by на суму $15 млрд.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

131