Рішення, прийняті на всеукраїнському референдумі, не вимагатимуть затвердження Верховною Радою.

Це передбачено проектом Концепції внесення змін до Конституції України, який буде винесено на розгляд Асамблеї в п'ятницю.

«Передбачити, що рішення, прийняте на референдумі, є обов'язковим і не потребує затвердження іншим органом влади або посадовою особою», - йдеться у проекті Концепції, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Проектом також передбачено введення мораторію на перегляд рішень, прийнятих на всеукраїнському референдумі, шляхом проведення повторного референдуму або прийняття не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради відповідного рішення.

Також пропонується запровадити інститут народної законодавчої ініціативи, передбачивши, що до Верховної Ради можуть вноситися законопроекти за ініціативою певної кількості громадян України, які мають право голосу. Такі законопроекти повинні розглядатися парламентом невідкладно.

Асамблея вважає, що в Конституції «повинен бути відображений баланс у застосуванні форм представницької і безпосередньої демократії шляхом закріплення неможливості застосування референдуму для припинення діяльності сформованих на виборах державних органів, заборони за рахунок референдуму проводити передбачені законом вибори».

Як раніше повідомляв ForUm, Венеціанська комісія вважає, що Закон «Про всеукраїнський референдум» не повністю відповідає міжнародним стандартам.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович підписав указ «Про Конституційну асамблею» 17 травня 2012 року. Згідно з документом, Конституційна асамблея - спеціальний допоміжний орган при Президентові України.

Нагадаємо, голова Конституційної асамблеї, перший Президент України Леонід Кравчук повідомив, що асамблея планує в березні оприлюднити концепцію внесення змін до Основного Закону.

Пізніше презентація нового проекту Конституції України була перенесена на травень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

205