Моніторинг інформації, що надійшла до Генеральної прокуратури України, свідчить про появу в поточному році негативної тенденції до збільшення заяв і повідомлень про злочини, пов'язані із завідомо неправдивими повідомленнями про підготовку вибухів, деякі з яких спрямовані на дестабілізацію роботи державних органів та установ. Про це заявив старший прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ ГПУ Олексій Шамардін, повідомляє прес-служба ГПУ.

За його словами, прокуратурою встановлено, що в 2011 році в органах внутрішніх справ по країні зареєстровано 235 повідомлень, в 2012 - 263, а в поточному році вже надійшло понад 130 повідомлень зазначеної категорії. «Найбільша кількість заяв та повідомлень щорічно надходить до органів внутрішніх справ Києва», - зазначив Шамардін і додав, що також щороку зростає кількість зазначених заяв і повідомлень в АР Крим, Київській, Херсонській областях та у Севастополі.

За словами прокурора, злочинами вказаної категорії, як правило, заподіюється значна шкода інтересам держави, пов'язана зі строковою евакуацією громадян з об'єктів щодо яких повідомлено про підготовку вибуху, порушенням нормальної роботи підприємств, установ і організацій, розташованих у зазначених приміщеннях, позаплановим застосуванням великої кількості сил і засобів органів ДержНС і МВС.

Також він зазначив, що вищевказані злочини, враховуючи їхній небезпечний характер і резонанс, який вони викликають у громадян, значно підвищують рівень суспільної напруженості.

Прокурор нагадав, що неправдиве повідомлення про підготовку вибуху є кримінально караним. Так, чинним законодавством, зокрема, статтею 259 Кримінального Кодексу України, передбачена кримінальна відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпал або інші дії, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками.

«Вивченням судової практики за призначенням покарань у кримінальних процесах зазначеної категорії встановлено, що, відповідно до положень Кримінального кодексу України, до обвинувачених застосовуються реальні міри покарання у вигляді позбавлення волі», - зазначив прокурор.

Як приклад він навів вирок Керченського міського суду АРК, за яким обвинуваченому, який по телефону повідомив про знаходження в будівлі готелю «Керч» вибухового пристрою, призначено покарання у вигляді позбавлення волі на 2 роки 6 місяців.

«Всього протягом 5 місяців 2013 року до суду вже направлено 20 кримінальних проваджень зазначеної категорії, ще у кількох провадженнях особам повідомлено про підозру і триває досудове розслідування», - резюмував Шамардін.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1048