Міністерство соціальної політики створило спеціальну комісію, яка перевірить якість надання послуг з харчування дітям-чорнобильцям. Про це заявила міністр соціальної політики України Наталія Королевська, повідомляє прес-служба відомства.

За її словами, комісія була створена за численними зверненнями батьків, громадських організацій та представників ЗМІ зі скаргами на якість і вартість харчування для дітей-чорнобильців.

«Ми отримали численні звернення від батьків, громадських організацій, представників ЗМІ щодо якості та вартості харчування дітей-чорнобильців. У зв'язку з цим Мінсоцполітики була створена спеціальна комісія і розпочато перевірку якості надання послуг щодо харчування дітям-чорнобильцям по всій країні. Перевіркою буде охоплено діяльність всіх без винятку компаній, які в листопаді минулого року перемогли у відповідному тендері. На сьогодні їх послугами охоплено 236 тис. дітей-чорнобильців у 12 областях України. Перевірятися як якість харчування, так і обгрунтованість цін на продукти», - сказала Королевська.

Вона зазначила, що перевірка буде грунтовною, і за її підсумками будуть вживатися необхідні заходи. «За кожним фактом порушень ми будемо звертатися до правоохоронних органів та за підсумками перевірки розривати угоди з недобросовісними постачальниками. Ми не допустимо, щоб діти отримували неякісні продукти або щоб через завищення ціни знижувалися норми споживання», - сказала вона.

Крім того, міністр повідомила, що Мінсоцполітики ініціює зміни до тендерних умов, щоб посилити контроль за компаніями, які надають харчування дітям-чорнобильцям.

«Ми ініціюємо зміни, які посилять контроль за такими компаніями. Ми введемо їхню пряму підзвітність батьківським комітетам і громадським організаціям, рішення яких мають стати визначальними у питанні співпраці з тими чи іншими компаніями. Крім цього, буде запроваджено більш жорстка відповідальність компаній-постачальників за неякісно надані послуги», - підсумувала Королевська.

Тендери на закупівлю послуг з харчування дітей-чорнобильців у 2013 році були проведені Міністерством соціальної політики України у листопаді минулого року.

Тендерні умови визначаються на основі норм харчування дітей, розроблених Міністерством охорони здоров'я. За умовою договору, підрядник надає послугу одноразового щоденного гарячого харчування для дітей у навчальних закладах. Якість послуги має відповідати вимогам виконання 30% фізіологічних (медичних) норм харчування.

Відповідність умов і норм харчування дітей визначеним стандартам перевіряє Санепідемстанція.

Акти за фактом наданих послуг з харчування підписують директори шкіл та керівники районних відділів освіти. На основі цих актів Міністерство перераховує кошти постачальникам послуг.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

398