Бізнес все активніше рекламує продукти та послуги угривні, відмовляючись від зазначення цін у валюті.

Так, за словами голови Держспоживінспекції України Сергія Орєхова, відомство з початку року здійснило контроль більше 10 тис. рекламоносіїв на предмет обов'язкового зазначення цін на продукти та послуги у гривні.

«За результатами проведених контрольних заходів виявлено 114 фактів порушення законодавства про рекламу при вказівці в рекламі інформації про ціни на товари, тарифів на послуги. Найбільше правопорушень виявлено у сферах торгівлі та послуг, зокрема, туристичних. Органами Держспоживінспекції України вже розглянуто 80 справ і застосовані штрафні санкції до правопорушників на загальну суму 98 900 гривень», - розповів він.

У той же час, за його словами, сьогодні також спостерігається позитивна динаміка щодо зменшення кількості таких правопорушень. Орєхов зазначив, що Держспоживінспекція продовжує тримати питання під контролем і оперативно інформувати громадськість про стан дотримання суб'єктами господарювання законодавства про рекламу.

У свою чергу, за словами директора Генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України, що виступив ініціатором новації, Олени Щербакової, зазначена вимога сприяє позитивним змінам у сприйнятті суспільством національної грошової одиниці, зростанню довіри до гривні і зниженню доларизації економіки.

«У поточному році ми фіксуємо значне зростання попиту населення на гривню і зменшення зацікавленості громадян в іноземній валюті», - зазначила вона, додавши, що орієнтація суспільства на переважне використання національної грошової одиниці зменшує як вразливість економіки в цілому, так і фінансові ризики кожного окремого громадянина .

Крім цього, на її переконання, зниження доларизації економічних відносин підвищує ефективність монетарних регулюючих важелів.

Нагадаємо, що заборона вказівки ціни товарів, робіт і послуг на території держави не в грошовій одиниці України міститься у статті 8 Закону України «Про рекламу» і діє з листопада 2012 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

218