Без проведення радикальної реформи у сфері житлово-комунального господарства підвищувати комунальні тарифи марно. Це потребуватиме додаткових бюджетних витрат на субсидії для населення, тому економія для бюджету виявиться мізерною. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи вимогу Міжнародного валютного фонду про підвищення комунальних тарифів на 40%.

«МВФ явно не враховує ту обставину, що без радикальної реформи ЖКГ навіть підвищення цін для населення на 400% не врятує ситуацію. Проблема не стільки в цінах на комунальні послуги, скільки в діючій системі енерговитрат комунальників на надання послуг населенню. Якби МВФ дійсно хотів допомогти Україні зменшити дефіцит держбюджету, то вимагав би не підвищення цін, а дав кредит на модернізацію підприємств ЖКГ», - сказав Охріменко.

На думку представників МВФ, підвищення комунальних тарифів для населення допоможе скоротити дефіцит державного бюджету, з якого сьогодні субсидуються низькі тарифи для населення. У той же час Охріменко вказує, що підвищення цін викличе лише нові проблеми.

«Якщо допустити підвищення тарифів на 40%, це призведе лише до різкого зростання неплатежів за житлово-комунальні послуги. У результаті замість очікуваних грошей уряд отримає новий «головний біль» - що робити зі зростанням боргів. У той же час, якщо запустити систему компенсації зростання тарифів для малозабезпечених, це зажадає нових бюджетних витрат на такі виплати. У підсумку реальна економія для бюджету виявиться мізерною, але створить у суспільстві непотрібний соціальний конфлікт, коли частина осіб буде отримувати компенсацію, а інша не буде. Це тільки буде дратувати українців», - пояснив експерт.

У той же час, говорячи про можливість ймовірного розриву співпраці між Україною і МВФ через невиконання його умов, Охріменко зауважив, що нічого страшного не станеться.

«До нинішнього часу Україна погасила більшу частину кредитів МВФ. До кінця року потрібно погасити лише $1,8 млрд залишку кредиту Фонду. Це невелика сума - оскільки понад $3 млрд вже погашено. Тому уряду доцільніше розмістити єврооблігації на міжнародних ринках, за рахунок цих грошей погасити всі кредити МВФ, щоб з його боку до України не було претензій», - резюмував Охрименко.

Нагадаємо, підвищення комунальних тарифів для населення є однією з ключових умов, які висуває МВФ для відновлення кредитування і підписання нової програми співпраці на суму $15 млрд.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

132