Цього року тільки шість українських підприємств можуть легально вирощувати коноплю, тоді як мак не вироблятиме жодне підприємство, у зв'язку з неврожаєм цієї культури. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції повідомив начальник Управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків МВС України полковник міліції Олег Школьний.

«У нас є низка підприємств, які отримали дозвіл, ліцензію на вирощування технічних конопель і маку. Цього року мак висіяли, але погодні умови не дали йому зійти. І тому підприємства його взагалі не вирощують. А шість підприємств вирощують технічну коноплю», - сказав він.

Він повідомив, що для легального вирощування цих продуктів керівники виробництв виконують низку вимог: отримання ліцензії, охорона засіяної території, обробка даної сировини. «Тобто це відбувається під контролем держави, відповідних органів», - зазначив Школьний.

Він визнав, що в Україні є проблема незаконного вирощування конопель і маку, зокрема, за його словами, нещодавно у Херсонській області був затриманий фермер, у якого виявили півтори тисячі саджанців конопель і 160 кг готового наркотичного продукту - марихуани.

На сьогоднішній день українське законодавство передбачає відповідальність за незаконний посів конопель і маку, зазначалося на прес-конференції. Залежно від того, в якій кількості їх вирощують, може настати адміністративна відповідальність за ст. 160 Кодексу про адміністративні порушення і кримінальна за ст. 310 КК.

Дарина Шварцман,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

415