Політична асоціація та економічна інтеграція України з Європейським союзом залежатимуть від прогресу в імплементації цієї угоди, а також від досягнень України у забезпеченні поваги до спільних цінностей та прогресу у зближенні з ЄС у політичній, економічній та правовій сферах. Про це йдеться в робочому перекладі Угоди про асоціацію України з ЄС, розміщеному на сайті комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції.

При цьому в комітеті нагадують, що сьогодні триває процес остаточного міжвідомчого узгодження проекту Угоди.

Згідно з документом, метою Асоціації є поступове зближення сторін, засноване на спільних цінностях і тісних привілейованих зв'язках; поглиблення участі України в програмах ЄС; впровадження умов для поглиблення економічних і торговельних відносин, які вестимуть до поступової інтеграції України у внутрішній ринок ЄС, в тому числі за рахунок створення зони вільної торгівлі.

«Сторони поступово будуть створювати зону вільної торгівлі протягом перехідного періоду в максимум 10 років, починаючи з дати набрання чинності Угоди», - йдеться в документі.


Як зазначається в преамбулі документа, «Європейський Союз визнає європейські прагнення України та вітає її європейський вибір, в тому числі її зобов'язання розвивати і постійну демократію, і ринкову економіку».

Також наголошується, що «ключовими елементами цієї Угоди є спільні цінності, на яких побудований Європейський Союз, а саме: демократія, повага прав людини та основних свобод і верховенство права».

У преамбулі також зазначено, що Україна та ЄС висловлюють бажання просувати процес реформ та адаптації законодавства України, що сприятиме поступовій економічній інтеграції та поглибленню політичної асоціації.

Сторони підтримуватимуть реформи в Україні, йдеться в документі.

Робочий переклад розміщено на 236 сторінках. Крім того, окремо на сайті комітету розміщено додаток до Угоди щодо скасування мит.

Нагадаємо, 15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною. Документ містить не тільки політичну складову, але також передбачає створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС. Підписати Угоду планується восени на саміті у Вільнюсі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

603