Громадяни України другий місяць поспіль продають більше іноземної валюти банкам, ніж купують. У травні фінансові установи продали фізичним особам іноземної валюти на 6,8% менше, ніж придбали, а загальний обсяг операцій банківських установ на готівковому валютному ринку в зазначеному періоді склав млрд грн 2,45 (на 19% менше, ніж місяцем раніше). Це свідчить про стабільність на ринку і відсутність у населення негативних очікувань, повідомляє прес-служба Незалежної асоціації банків України (НАБУ).

Більшу частину придбаної валюти населення направило на погашення валютних кредитів, обсяг яких за травень скоротився на 161,2 млн дол. США (з початку року - на 6,6%). Також низьким є попит фізичних осіб на валюту для подальшого її розміщення на вкладних рахунках: сума валютних вкладів за місяць скоротилася на 4.4 млн дол. США, а в січні-травні - на 79,1 млн дол США. При цьому сума депозитів у національній валюті за цей період зросла на 3.27 млрд грн.

На думку НАБУ, незважаючи на прогнози окремих експертів щодо можливих коливань курсу гривні, спільними зусиллями НБУ та фінансового сектору вдалося зміцнити роль національної грошової одиниці як засобу заощадження громадян. Останнє пов'язано, зокрема, з істотною різницею в депозитних ставках за вкладами у національній та іноземній валютах при досить стабільній курсовій політиці.

Довідка: У травні середня ставка по строкових депозитах фізичних осіб у національній валюті перевищувала відповідну ставку за валютними депозитами на 11 п.п. і становила 18,3%. Максимальне відхилення валютного курсу на готівковому ринку від офіційного з початку року склало 2,2%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193