Анкара залишається чи не єдиним містом Туреччини, де тривають маніфестації, для розгіну яких сили безпеки змушені активно втручатися. Сьогодні вночі поліція знову застосувала газ і водомети, щоб втихомирити групи провокаторів, які не бажали проводити свою несанкціоновану акцію там, де це було дозволено.

У черговий раз центром напруженості став проспект Кеннеді, що виходить на широкий проспект Ататюрка й до посольства США. На цій вулиці і прилеглих до неї дорогах вже більше двох тижнів ночами виникає напруженість. Обумовлено це близькістю парку Кугулу, де щовечора збираються сотні маніфестантів.

Поліція не змінила своєї тактики - групи протестувальників спочатку «обробили» водометами, а потім закидали гранатами зі сльозогінним газом. Після цього підрозділи поліцейського спецназу видавлювали протестувальників, які залишилися або сховалися в приміщеннях. Причому в сусідніх провулках з метою блокування проходу поліція також створювала газову завісу. Протягом декількох годин протестні маніфестації були припинені, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Тим часом, в Ізмірі вранці поліція ліквідувала наметове містечко на центральній площі Гюндогду на набережній. Правоохоронці у штатському прийшли до мітингувальників і провели переговори, переконуючи їх прибрати намети і розійтися. Влада дала мітингувальникам подумати певний час, але коли стало ясно, що вони не підуть з площі, поліція взяла ініціативу на себе. Мітингувальники, які намагалися вчинити опір, затримані. За наявними даними, це близько 60 осіб. Поліція вивезла їхні намети з площі.

Інформація про інші великі інциденти в країні поки не надходила. У Стамбулі і багатьох великих містах Туреччини продовжилися т.зв. стоячі протести і звичайні мирні мітинги і ходи.

Правляча партія прийняла остаточне рішення щодо парку Гезі в Стамбулі, через якого почалися заворушення. Було вирішено провести голосування про його майбутнє в межах мегаполісу. Але голосування відбудеться, якщо суд, що розглядає правомірність будівництва в районі парку комплексу історичних будівель, прийме рішення на користь влади. Якщо він визнає плани реорганізації неправомірними, то уряд, як обіцяв, підкориться вердикту.

Як раніше повідомляв ForUm, протести в Стамбулі спалахнули 31 травня після жорсткого придушення поліцією мирної екологічної акції. Згодом опозиційні виступи пройшли в столиці Туреччини Анкарі та інших містах країни.

Влада жорстко відреагувала на виступи демонстрантів, застосовуючи для розгону акцій водомети і сльозогінний газ. У більшості випадків спроби розгону закінчувалися зіткненнями маніфестантів з поліцією.

За офіційними даними, в них загинули чотири людини, точне число потерпілих не називалося, однак воно оцінювалося у кілька тисяч.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

150