В Україні пропонується прийняти закон, який дозволить ефективно боротися з інтернет-піратством. Про це в коментарі кореспонденту ForUm'у заявив голова Державної служби інтелектуальної власності Микола Ковиня.

«Для покращення ситуації ми підготували законопроект «Про захист авторських і суміжних прав в Інтернеті», спрямований на боротьбу зі зростаючим рівнем піратства в мережі. Нинішні норми закону «Про авторські і суміжні права» діють ще з 2001 року і не дозволяють ефективно захищати інтелектуальну власність в Інтернеті», - зазначив він.

За словами фахівця, документ пропонує правовласникам звертатися зі скаргою на піратські сайти безпосередньо в ДСІВУ. «При зверненні заявнику потрібно буде надати копії реєстраційних документів, нотаріально завірені копії договорів, що підтверджують його авторські або суміжні права, перелік піратських файлів, розміщених в Інтернеті, а також завірені переклади документів, якщо вони випущені на іноземних мовах. Одночасно правовласник повинен буде звернутися до хостинг-провайдера, на потужностях якого розміщений піратський контент. Останній, у свою чергу, буде зобов'язаний у 2-денний термін повідомити адміністрації ресурсу про скаргу», - заявив Ковин.

«Нашій службі дається 10 днів на розгляд звернення правовласника - за цей період вона зобов'язана буде визначити, чи законно розміщений контент, а також опублікувати на своєму сайті перелік адрес, за якими знаходиться піратська продукція. Після такої публікації у адміністрації ресурсу-порушника є 2 тижні, щоб надати нам документи, що підтверджують законність розміщення. Після їх отримання Служба протягом 10 днів зобов'язана прийняти остаточне рішення про те, чи має місце порушення авторських або суміжних прав, а потім направити це рішення заявнику, адміністрації ресурсу і хостинг-провайдеру. За розгляд документів передбачається стягування плати з правовласників і власників ресурсів - 1% неоподатковуваного мінімуму (0,17 грн) за кожен аудіофайл, зазначений у заяві, і 1 неоподатковуваний мінімум за кожен відеофайл або комп'ютерну програму», - повідомив він.

Ковиня також підкреслив, що якщо контент, розміщений на дата-центрі, визнаний піратським, хостинг-провайдер зобов'язаний заблокувати доступ до файлів, а якщо така технічна можливість відсутня - повністю відключити ресурс-порушник від інтернету. «Дата-центри також зобов'язані розривати договори з сайтами, які були протягом одного року тричі викриті в розміщенні піратських файлів. Вважаю, що прийняття закону дозволить боротися з інтернет-піратством набагато ефективніше», - підсумував він.

Як повідомляв форуму, Україна лідирує серед країн, які не забезпечують ефективну правову охорону інтелектуальної власності. Про це йдеться в черговому щорічному звіті Торговельного представництва США (USTR).

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

225