У травні США вустами свого Торгового представництва оголосили про початок розслідування у справі про визнання України найбільш «піратською» країною світу. У своєму щорічному спеціальному звіті Представництво помістило нашу країну на першому місці в списку держав, які не забезпечують ефективну правову охорону інтелектуальної власності («список 301»).
 
Автори доповіді стверджують, що Україна очолила список «заслужено» і йшла до цього не один рік, у т.ч. за масштабами використання неліцензійного комп'ютерного забезпечення, перевершуючи чи не всі інші країни, які входять до списку. У рамках розслідування управління Торгового представника Сполучених Штатів очікує коментарі та зауваження зацікавлених сторін і планує провести публічні слухання з цього питання 18 липня.

У відповідь віце-прем'єр Костянтин Грищенко заявив, що визначення України як одного з основних світових порушників прав інтелектуальної власності в рамках «списку 301» не відображає реального стану справ у цій сфері і не враховує зусиль української влади щодо вдосконалення законодавчої бази та практики застосування права в питаннях інтелектуальної власності. За словами чиновника, дієвий захист прав інтелектуальної власності в нашій країні стає все більш важливим фактором забезпечення сприятливих умов для розвитку інноваційної економіки та ІТ-галузі. «У цих умовах в Україні з жалем сприйняли рішення офісу Торгового представника США», - констатує заступник голови Кабміну.

Він уточнює, що з початку року щодо питань захисту прав інтелектуальної власності досягнуті вагомі результати. Так, урядом безпосередньо розпочато легалізацію програмного забезпечення (ПО), встановленого на комп'ютерах в органах виконавчої влади, причому на ці цілі в держбюджеті-2013 виділено 100 млн грн. Окремим розпорядженням генпрокурора країни встановлений прокурорський нагляд за дотриманням прав інтелектуальної власності в міністерствах і відомствах. Також правоохоронними органами спільно з Держслужбою інтелектуальної власності з початку року конфісковано в 5 разів більше контрафактних оптичних носіїв неліцензійних відео-, аудіоматеріалів і ПО, ніж за весь 2012 р. Крім того, у квітні закрито 2 великі інтернет-ресурси, які використовувалися для поширення неліцензійного відео- та аудіоконтенту. «Ведеться робота з депутатським корпусом щодо прискорення прийняття 2-х законопроектів (обидва вже пройшли І читання), що підсилюють відповідальність за порушення авторських прав, у т.ч. в Інтернеті. Також істотно посилена інформаційно-роз'яснювальна робота - особливо серед молодого покоління - з метою формування поваги до інституту прав інтелектуальної власності», - підкреслює Грищенко.
У той же час він визнає, що для посилення захисту прав інтелектуальної власності в Україні ще потрібно зробити досить багато. «І в цьому ми розраховуємо на підтримку наших американських та інших іноземних партнерів. Рішення офісу Торгового представника США не сприяє такому співробітництву. Незважаючи на це, Кабмін продовжить докладати енергійні кроки щодо зміцнення поваги до прав інтелектуальної власності в країні і домагатиметься, щоб уже через 6 місяців, як це передбачено американським законодавством, її статус в рамках «списку 301» був переглянутий», - запевняє чиновник.

Про те, яке значення може мати для України рішення Торгового представництва США і що потрібно робити для загального поліпшення ситуації у даній сфері, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

844