Україна є комфортною країною для «злодіїв у законі», які знову і знову повертаються в країну після видворення і заборони в'їзду, зазначає заступник начальника Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України Віталій Стрижак.

«На сьогоднішній день спостерігається тенденція, що в Україну приїжджає набагато більше осіб категорії - «злодії в законі», ніж у минулі роки», - розповів Стрижак, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Відповідаючи на запитання про те, з якої причини це відбувається, заступник начальника ГУБОЗ сказав: «У різних країнах колишнього СНД правоохоронці, як і ми, проводять широкомасштабні операції. Але у нас зараз дуже комфортно - законодавство не передбачає ні адміністративної, ні кримінальної відповідальності за в'їзд в країну після видворення. Наприклад, ми забороняємо в'їзд на 3 або 5 років. Ловимо «злодія в законі» другий, третій раз, але законодавство не передбачає будь-якої відповідальності. Спіймали - ще раз можна видворити».

За словами Стрижака, в інших країнах колишнього СНД передбачена така відповідальність, а в Грузії до кримінальної відповідальності особа залучається тільки за те, що є «злодієм у законі». «А відмовитися від того, що ти« злодій в законі», просто за поняттями не мають права», - додав заступник начальника ГУБОЗ.

Він зазначив: «Ми підготували законопроект. Думаю, найближчим часом він буде розглянутий. Підтримають його чи ні - не знаю, але з такою ініціативою ми виступаємо».

Разом з тим Стрижак уточнив, що за наявність статусу «злодія в законі» міліція не ініціює введення кримінальної відповідальності.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

322