Президент України Віктор Янукович підписав Указ №336/2013 про деякі заходи щодо державної підтримки книговидавничої справи та популяризації читання в Україні. Документ розміщено на сайті Глави держави.

Указ видано з метою популяризації вітчизняної книжкової продукції, підвищення рівня читацької активності, насамперед серед дітей та молоді, забезпечення доступу громадян до інформації, створення сприятливих умов для подальшого розвитку видавничої справи.

Зокрема, Кабміну доручено прискорити підготовку та внесення в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України законопроекту про приєднання України до Угоди про ввезення матеріалів освітнього, наукового і культурного характеру. Також уряд має створити сприятливі умови для розвитку книгорозповсюдження, запобігання монополізації, посилення захисту конкуренції у цій сфері, зниження собівартості виготовлення вітчизняної книжкової продукції, сприяння її експорту.

Доручено забезпечити фінансування діяльності Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова» та будівництво другої черги Державного архіву друку.

Також Президент доручив КМУ створити систему державних грантів для видавництв з метою видання книжкової продукції з творами українських письменників у перекладі на іноземні мови для розповсюдження за межами України.

Уряд також має потурбуватися про виготовлення і розповсюдження соціальної реклами для популяризації читання в Україні.

Згідно з документом, будуть відпрацьовані питання з продовження до 2019 року пільгового оподаткування суб'єктів видавничої справи; з надання державної підтримки суб'єктам видавничої справи, які провадять випуск продукції державною мовою, через механізм здешевлення кредитів.

У регіонах доручено до 1 вересня 2013 р. проаналізувати ситуацію із забезпеченням населення книготорговельними послугами, визначити існуючі проблеми та шляхи їх вирішення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

318