Кожен українець має право знати, хто і як отримує його персональні дані і куди йде ця інформація. Про це глава Держслужби України з питань захисту персональних даних Олексій Мервінський заявив на прес-конференції, передає кореспондент ForUm`у.

За словами чиновника, саме на це спрямована робота Держслужби та її контролююча робота.

«Таке право громадян визначено ст.8 Закону про захист персональних даних і стосується будь-якої персональної інформації з будь-якої бази, включаючи ліквідацію даних про себе у цій базі», - сказав він.

Як заявив заступник голови Держслужби України з питань захисту персональних даних Володимир Козак, перевірки інтернет-сайтів показали, що тільки у 20% випадків на них вказаний відповідальний за збір та обробку персональних даних відвідувачів.

«Перевірки проводяться як планово, так і поза планом на основі скарг громадян. Ми перевірили кілька відомих в Україні веб-сайтів, включаючи інтернет-магазини, соціальні мережі («ВКонтакте»), пошукові портали (Google), сайти вакансій тощо. Перевіряємо відкрито, із залученням громадськості та експертів. За фактами порушень профільного законодавства підготовлені акти і зроблені приписи, обов'язкові до виконання - не складні для власників сайтів і такі, що не впливають на їхній бізнес. Приписи витримані у дусі сучасних рекомендацій Ради Європи у сфері захисту персональних даних», - зазначив фахівець.

Він уточнив, що на інтернет-сайтах є 2 головних види збору даних, анкетування та Тракінг - збір інформації третіми сторонами, які використовують лічильники відвідувань. «Тракінг в нашій країні займаються компанії Google (США), Genius (Польща), «Яндекс» (Росія), Bigmir (Україна) та інші. Ті чи інші лічильники стоять вже на більшості сайтів, причому на окремих ресурсах число різних збирачів інформації може досягати 20-25. Що ж до анкетування, то воно може стосуватися таких чутливих сфер, як політичні уподобання людини або її здоров'я. Ми наказуємо власникам вказувати на сайті відповідальних за збір та обробку персональних даних, а також список «лічильників» на сайті і їхні методи збору даних. Адже не секрет, що технології сьогодні дозволяють відстежувати інформацію про кожного відвідувача, і не тільки IP або відвідані сторінки, але і траєкторію руху миші на кожній зі сторінок тощо», - повідомив Козак.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

308