Прийняття Верховною Радою постанови про геноцид вірменського народу Османською імперією призведе до розриву економічних відносин з Туреччиною, вважає директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

За його словами, як правило, питання геноциду вірменського народу у стінах Верховної Ради порушується депутатами, які хочуть просунути свою національну ідею, пише «Капітал». На його думку, прийняття такого документа негативно позначиться на відносинах з Туреччиною, що може призвести до згортання політичного діалогу і здатне зіпсувати ділові відносини.

«Туреччина дуже болісно сприймає політичні акти такого змісту, а рівень політичних відносин між країнами відразу погіршується», - зазначив Семиволос. За словами експерта Національного інституту стратегічних досліджень Костянтина Кононенка, питання геноциду активно лобіюється в усіх країнах, але однозначної підтримки не отримує, враховуючи політичні та економічні відносини з Туреччиною.

«Після того як Франція прийняла подібний документ, Туреччина скасувала результати багатомільярдного тендеру з нею. У США часто виникають подібні ініціативи на рівні Конгресу, але адміністрація президента ці питання завжди присікає», - додав Кононенко.

Нагадаємо, 18 червня парламентський комітет з питань культури і духовності передав для експертної оцінки проект постанови про визнання геноциду вірменського народу. Документ підготовлений народними депутатами Арсеном Аваковим («Батьківщина») і Віленом Шатворяном (Партія регіонів).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

185