Демаркація кордону між Україною та Білоруссю може завершитися до 2015 року. Про це розповів колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

«Це може тривати і довго і недовго, залежно від того, чи є у двох сторін бажання цим займатися і необхідні фінансові можливості. Якщо ці два пункти мають місце, то цей кордон можна провести за 1-1,5 роки», - сказав він.

За словами Огризка, після укладення протоколу про обмін ратифікаційними грамотами, яке відбулося у вівторок у Києві в рамках візиту президента Білорусі Олександра Лукашенка, завершено всі необхідні юридичні процедури для початку процесу демаркації, пише «Капітал».

При цьому джерело у Міністерстві закордонних справ стверджує, що демаркація може початися вже у поточному році.

«Необхідні компроміси досягнуті і немає причин відкладати роботу на місцевості», - повідомив співрозмовник видання.

Демаркація кордонів з сусідніми країнами є однією із вимог Європейського Союзу для введення безвізового режиму з Україною.

Крім того, у ході візиту Лукашенка було підписано угоду про співробітництво в галузі охорони та сталого використання транскордонних природоохоронних територій, спрямоване на врегулювання ряду проблемних питань, зокрема, що стосуються загрози обміління і забруднення Шацьких озер (Волинська область) через розробки Хотиславського крейдяного кар'єру (Шацький район, Брестська область, Білорусь).

Нагадаємо, 18 червня у присутності Президента України Віктора Януковича та президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка підписані двосторонні документи.

Договір між Україною і Республікою Білорусь про державний кордон був підписаний 12 травня 1997 року, ратифікований Верховною Радою України 18 липня 1997 року. 17 травня 2010 року президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко підписав Закон Республіки Білорусь «Про ратифікацію Договору між Україною і Республікою Білорусь про державний кордон».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

196