Українське суспільство все ще не сприймає законопроект, який покликаний удосконалювати систему держконтролю якості харчових продуктів. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

«Сьогодні ми обговоримо законопроект, спрямований на вдосконалення системи державного контролю у сфері безпеки харчових продуктів, регулювання відносин між органами виконавчої влади, операторами ринку харчових продуктів та споживачами. Законопроект проходив широке обговорення. Воно показало, що запропоновані зміни ще важко сприймаються в суспільстві. Багато хто не розуміють їхні суть і логіку. Я хочу заспокоїти. Проект пропонує систему безпеки харчових продуктів, за якою працюють країни, на які ми орієнтуємося у торговельних і політичних відносинах», - сказав Азаров.

За його словами, головний принцип нової системи - це введення на підприємствах харчової галузі системи самоконтролю.

«Необхідно усвідомити, що сьогодні вихід на світові ринки неможливий без впровадження такої системи безпеки на виробництві. Ця система контролю є обов'язковою у країнах ЄС, США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії, країнах Близького Сходу», - нагадав він.

Крім того, на думку прем'єра, в Україні потрібно вдосконалити систему державного контролю.

«А це неможливо ефективно зробити, коли контрольні функції розпорошуються між відомствами. Відомий фактор «колективної безвідповідальності», коли одні перевіряльники змінюють інших, а в результаті громадяни залишаються захищеними від неякісної продукції. Тому, з одного боку, буде скорочуватися кількість перевірок, з іншого, встановлюються жорсткі вимоги до державних інспекторів за порушення порядку здійснення контролю. У цілому впровадження нової системи безпеки та якості харчових продуктів дозволить підвищити рівень захисту життя і здоров'я споживачів, сприятиме розширенню ринків збуту вітчизняної харчової продукції та підвищенню її конкурентоспроможності», - вважає Азаров.

Нагадаємо, міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк заявив, що на 34% вітчизняних підприємств діють системи контролю якості та безпеки продукції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229