Україна потребує сучасної мережі держпідтримки підприємств, яка б відповідала міжнародним (передусім європейським) стандартам і забезпечувала максимально ефективне використання виділених на неї коштів. Про це, як передає кореспондент ForUm’y, у ході круглого столу заявив директор департаменту досліджень і розслідувань Антимонопольного комітету України Віталій Абасов.

За словами чиновника, здатність ефективно надавати підтримку, яка стимулює розвиток технологій, створення нових робочих місць, сприяє виходу підприємств на нові ринки, - це ознака сучасної розвиненої держави.

«У такому разі втрати бюджету компенсуються зростанням доходів від підтриманих видів діяльності, поліпшується інфраструктура, залучаються інвестиції і т.д. Разом з тим, підтримка може мати і негативні наслідки, якщо вона надмірна, необгрунтована і неефективно використовується. Це, у свою чергу, призводить до бюджетних втрат, до не виправданого економічно поліпшення фінансового стану окремих учасників ринку, провокує зростання держборгу і спад ділової активності», - сказав фахівець.

Він уточнив, що у контексті модернізації системи державної підтримки економічної діяльності в Україні правила держдопомоги Євросоюзу можуть і повинні розглядатися не тільки у плані дотримання чинної договірно-правової бази відносин з ЄС і майбутньої угоди про асоціацію, але, перш за все, як сучасний економіко-правовий інструмент регулювання, вивчення і впровадження якого доцільне, виходячи з внутрішньої потреби.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

134