Обсяг держпідтримки суб'єктів господарювання через державний бюджет в Україні становить 3,4% ВВП. Про це, як передає кореспондент ForUm’y, у ході круглого столу заявила президент Академії фінансового управління Мінфіну України Тетяна Єфименко.

Фінансист додала, що пільги з податків і зборів становлять ще 3,1% вітчизняного ВВП.

«Сфера держпідтримки потребує систематизації і оптимізації, для чого розроблено і подано до Верховної Ради законопроект №2549 «Про державну допомогу суб'єктам господарювання». Це дуже серйозний крок, покликаний використовувати потенціал країни в ефективному управлінні інструментами державної підтримки. При цьому правила держпідтримки повинні гармонізуватися зі стандартами Євросоюзу, але це не означає, що ці стандарти треба сприймати як догму, ні, у нас свої умови, і це потрібно враховувати», - сказала вона.

За її словами, зокрема, пропонується створити реєстр проектів держпідтримки, який дозволить оперативно відстежувати перелік і стан цих проектів. «Це одна із вимог поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС, і ми повинні забезпечити прозорість процесів державної допомоги», - підкреслила фахівець.

Єфименко також зазначила, що новий закон передбачає встановлення повноважень Антимонопольного комітету України з моніторингу держдопомоги, з розгляду та погодження питань її надання. У цілому прийняття документа зажадає внесення змін до держбюджету на 2013 рік, підсумувала фінансист.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

162