Держпідтримка суб'єктів господарювання дозволяє оптимізувати використання національних конкурентних переваг. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm’y, у ході круглого столу заявив перший заступник глави директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

За словами експерта, багаторічна практика застосування інструментів державної підтримки у ринкових умовах розвинених країн сформувала ефективні механізми регулювання такої підтримки, спрямованого на мінімізацію її негативного впливу на конкуренцію.

Він підкреслив, що практика держпідтримки суб'єктів господарювання набула широкого поширення і в Україні. «Серед її механізмів - витрати держбюджету, податкові пільги, державні гарантії для забезпечення боргових зобов'язань. Проте законодавством не передбачено (крім держгарантій) систематизованих підходів і критеріїв прийняття рішень про надання державної підтримки. Переважна більшість механізмів такої підтримки де-факто є проявом державного патерналізму і не цілком узгоджується з сучасними принципами ринкової організації економіки. Головні напрямки підтримки - це АПК, ПЕК, інфраструктура», - сказав аналітик.

Жаліло додав, що поглиблення економічних реформ, модернізація економіки згідно з критеріями, визначеними цілями європейської інтеграції, і дотримання умов членства у міжнародних організаціях (включаючи СОТ) спонукають до послідовної відмови від застарілих форм держдопомоги.

«У той же час у міжнародній конкуренції українські виробники постійно стикаються з контрагентами, які працюють в умовах наявності розвинених мереж державної допомоги суб'єктам господарювання, а це ставить вітчизняні підприємства у свідомо нерівні конкурентні умови. Правила держдопомоги в Євросоюзі - це цілісний механізм, що забезпечує ефективний розподіл бюджетних та інших ресурсів країн-членів на проведення структурних перетворень в економіці та підвищення конкурентоспроможності суб'єктів спільного ринку ЄС. Тому в Україні треба не відмовлятися від інструментів держпідтримки, а робити їх більш ефективними і сучасними», - підсумував фахівець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

153