Сьогодні в історії українсько-білоруських двосторонніх відносин відбулася знакова довгоочікувана подія - підписання Протоколу про обмін Ратифікаційними Грамотами Договору між Україною і Республікою Білорусь про державний кордон. Про це заявив радник Президента України - керівник головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації Президента України Андрій Гончарук у коментарі журналістам, повідомляє прес-служба Президента України.

Гончарук звернув увагу, що облаштування державного кордону є окремим елементом успішного розвитку безвізового діалогу України з ЄС. Висновок згаданого Протоколу слід розглядати як ще один практичний крок, спрямований на виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, зазначив радник Глави держави.

Він нагадав, що цей Договір був укладений більше 16 років тому (підписаний 12 травня 1997 року, ратифікований Україною від 18 травня 1997 року), проте тільки сьогодні у питанні договірно-правового оформлення білоруської ділянки державного кордону України поставлена ​​ «фінальна крапка». За словами Гончарука, це дозволить сторонам вже найближчим часом перейти до останньої практичної фази - позначенню кордону на місцевості (демаркацію).

«Облаштування кордону - це не створення перешкод між Україною та її сусідами, а насамперед необхідна умова для поліпшення перетину кордону громадянами і розвитку відповідної сучасної інфраструктури», - підкреслив радник Президента. За його словами, це також важливий фактор забезпечення безпеки жителів обох держав, захист від таких загроз, як транскордонна організована злочинність, незаконна міграція, торгівля людьми.

Нагадаємо, сьогодні у присутності Президента України Віктора Януковича та президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка підписані двосторонні документи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

207