Вартість газу від німецької компанії RWE на 100 доларів за тисячу кубометрів нижча, ніж вартість російського газу. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров у Парижі під час зустрічі з керівництвом компанії МЕДЕФ Інтернасьональ, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабінету Міністрів України.

«Ми закуповуємо зараз газ у німецького RWE, закачуємо його через Польщу, Словаччину, Угорщину, і цей газ для нас дешевше газу, який ми закуповуємо на кордоні з Росією. А RWE продає нам газ, який закуповує у Росії. Цей газ, пройшовши довгий ланцюг трубопроводів, повертаючись до нас, стає на 100 доларів дешевше», - повідомив Азаров.

Він підкреслив, що через попередні кабальні газові контракти Україна щорічно переплачує Російській Федерації за газ 7 млрд доларів. Відповідно до цього контракту Україна закуповує російський газ за найдорожчою в Європі ціною - 530 дол за 1 тис. кубометрів.

Азаров нагадав, що уряд три останні роки веде переговори про перегляд контракту 2009 року, проте поки не вдалося цього досягти. Разом з тим уряд реалізує політику енергоефективності та збільшення власного видобутку вуглеводнів. «Ми вже збільшили власний видобуток на 1,5 млрд кубометрів і найближчим часом збільшимо ще на 4 млрд», - сказав прем'єр.

Він нагадав, що Україна уклала контракти зі світовими лідерами з видобутку сланцевого газу і вже починає розвідувальне буріння.

Нагадаємо, у Росії заявляли, що схеми, організовувані Україною щодо отримання газу в Європі, нагадують шахрайські.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький не виключає, що з'являться нові компанії, які зможуть купувати газ в Росії і поставляти його в Україну.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

233