Україна не може розраховувати на підписання Угоди про асоціацію з ЄС у листопаді, якщо не вирішить проблему з виборчим законодавством та реформою органів внутрішніх справ. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході круглого столу заявив науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

«По жодному з 11 критеріїв підписання Угоди не досягнуто суттєвого прогресу, а по двох із них - виборче законодавство і реформа органів внутрішніх справ - немає прогресу взагалі. Тому, за нашими оцінками, нереалістично очікувати, що Україна досягне прогресу по всі 11 пунктах», - заявив він.

У той же час експерт зазначив, що прогрес досягнутий у сфері виконання рішень Європейського суду з прав людини, умов утримання під вартою, змін до Кримінально-процесуального кодексу, боротьби з корупцією та розширення повноважень Рахункової палати.

У свою чергу, президент Аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов зазначив, що негативним фактором для підписання Угоди про асоціацію є затягування виборів у Києві.

«Ми також повинні розв'язати конфлікт, який стосується спроб позбавлення мандатів народних депутатів», - підкреслив він.

Нагадаємо, 15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною. Документ містить не тільки політичну складову, але також передбачає створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС.

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що Євросоюз може повернутися до підписання Угоди про асоціацію з Україною, у разі його провалу в листопаді цього року, не раніше літа 2015 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

234