Зниження облікової ставки Національним банком України є сигналом для здешевлення банківських кредитів для реального сектору економіки, яке розпочнеться через два-три місяці. Таку думку висловив незалежний фінансовий експерт Анатолій Заїка.

«Українська банківська система останнім часом не відчуває брак коштів, а у більшості банків, навпаки, спостерігається зайва ліквідність. Це пов'язано з масовим поверненням у систему гривневих депозитів, що стало можливим завдяки поступовому відновленню довіри населення до фінансових інститутів. У той же час банки «не встигають» розміщувати ці гроші у вигляді кредитів, оскільки дуже обережно підходять до кредитування суб'єктів господарської діяльності», - зазначає експерт.

Він нагадав, що востаннє НБУ переглядав розмір облікової ставки у березні 2012 року, але з того часу був змушений проводити жорстку політику на грошово-кредитному ринку для досягнення макроекономічної стабілізації. Зараз же, на думку Заїки, Нацбанк дає сигнал фінансовим установам про зниження процентних ставок по кредитах.

«Зниження облікової ставки матиме найбільше значення для тих банків, які мають намір отримати кошти від НБУ на підтримку ліквідності, а також для тих, хто має намір отримати від регулятора кошти для кредитування в рамках цільових програм. У такому випадку позичальники можуть розраховувати на зниження кредитних ставок. Ефект від зниження облікової ставки буде помітний вже через два-три місяці», - вважає експерт.

Нагадаємо, раніше перший заступник глави Національного банку України Борис Приходько заявив, що НБУ продовжить зниження облікової ставки у 2013 році. «Національний банк продовжить цей тренд. Ми постараємося зробити облікову ставку базовою для інших ставок і будемо стимулювати банки кредитувати економіку», - сказав представник НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

177