Кредитно-рейтингові агентства несуть велику відповідальність за світову фінансову кризу 2007 року, тому що визначили неправильні рейтинги. Про це в ексклюзивному коментарі телеканалу «БТБ» заявив доктор наук Інституту економіки Університету Санкт-Галлена (Швейцарія) Манфред Гертнер.

«Їхні оцінки комплексних фінансових продуктів ввели ринок в оману, і це призвело до фінансової кризи. А фінансова криза, у свою чергу, підірвала державні фінанси у багатьох країнах», - вважає фахівець.

Нагадаємо, свого часу спеціальна комісія з розслідувань Сенату США заявила, що Moody's Іnvestor Servіce и Standard & Poor's - два ключових учасника так званої «великої трійки» - через залежність від своїх клієнтів неправомірно завищували рейтинги тих чи інших фінансових інструментів.

Із закликом «не надто довіряти міжнародним рейтинговим агентствам» виступило керівництво МВФ. Керівники Європейського Союзу зробили заяви про те, що агентства потрібно більш жорстко контролювати. Вони вимагали дотримання правил і встановлення більшої прозорості у діяльності рейтингових агентств.

Член керуючої ради Європейського центрального банку Лоренцо Біні Смагі заявив, що «рейтингові агентства втратили довіру, тому що їхні оцінки не завжди є незалежними».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

154