Костел Святого Миколая на вул.Великій Васильківській,77, у Києві збираються почати ремонтувати цього літа. Про це пише газета «Сегодня».

Будівля, зведення якої курирував архітектор Городецький, зараз перебуває в аварійному стані - ремонт там проводився ще у 1982 році.

Останнім часом її стан значно погіршився через рясні снігопади. Всередині протікає дах, вода скупчується у підвалі, через що підмокають фундаменти. Днями вхід у костел обнесли парканом, на якому табличка з написом «Обережно! Небезпечна зона».


 
«Будова, яка є пам'яткою архітектури і належить державі, нещодавно визнана аварійною надзвичайною комісією КМДА. У зв'язку з цим ми підготували документи і будемо звертатися до Кабміну, щоб виділили гроші на терміновий ремонт. Потрібно 12-15 мільйонів гривень. Роботи необхідно почати якомога швидше, щоб усунути протікання до початку осінніх дощів. Інакше стан костелу погіршиться», - повідомив міністр культури Леонід Новохатько, додавши, що пізніше буде вирішуватися питання про ремонт всього костелу.

Видання також зазначає, що протікання даху - далеко не єдина проблема. Поступово розсипається фасад костелу. Шматки ліпнини можуть відвалитися, про що і свідчить табличка перед будівлею, яка закликає до обережності.

«Фасад ремонтували близько 10 років тому. Думаю, не зовсім якісно, ​​тому він і прийшов у такий стан. Можливо, згубно впливають вібрації від метро», - розповів настоятель римсько-католицької парафії отець Аркадіуш Ціхля.


 
За його словами, під час дощів віруючі змушені підставляти відра у внутрішніх приміщеннях, щоб збирати воду, яка ллється з даху. «Добре, що поки сухо в залі, де проводяться служби та концерти органної музики, на голову людям не капає. Орган костелу (був спеціально сконструйований чеськими майстрами у 1980 році) поки не постраждав, але якщо його заллє, наслідки можуть бути незворотними», - каже отець Аркадіуш.

Він сподівається, що під час робіт з усунення аварії у костелі проводитимуться богослужіння, але для безпеки відвідувачів потрібно спорудити критий прохід-коридор. Римо-католики підрахували, що на його комплексний ремонт необхідно $18 млн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

284