Ефективний захист інтересів бізнесу як іноземного, так і українського, справлятиме істотний вплив на підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Про це заявив Ян Томбінський, посол ЄС в Україні, під час зустрічі з першим віце-прем'єром Сергієм Арбузовим.

На цій зустрічі з дипломатами він розповів, як уряд має намір захищати інтереси інвесторів, а також про роботу Міжвідомчої комісії з захисту інвестицій та боротьби з рейдерством. У свою чергу, представники європейського бізнесу високо оцінили перші результати роботи комісії та її голови, першого віце-прем'єр-міністра.

Томбінський зазначив, що найбільш яскравим показником ефективності роботи української влади щодо захисту інтересів бізнесу буде мінімум звернень з боку підприємців зі скаргами на дії чиновників, а також відсутність скарг на спроби незаконного захоплення підприємств рейдерами.

«Протягом останніх днів ми направили Вам на розгляд кілька справ, які стосуються європейського бізнесу, і хотів би подякувати за ті рішення, які були оперативно прийняті. Для роботи бізнесу потрібне стабільне середовище, щоб кожен інвестор в Україні був захищений», - сказав посол ЄС, звертаючись до Арбузова.

Також Томбінський зазначив, що від ефективного захисту інтересів бізнесу буде прямо залежати підписання Асоціації Україна-ЄС, яке намічене на листопад у Вільнюсі. «Кращим показником ефективності роботи Міжвідомчої комісії з захисту інвестицій буде відсутність скарг з боку підприємців», - зазначив посол ЄС.

У свою чергу, Арбузов запевнив іноземних послів у тому, що захист прав інвесторів тепер стане пріоритетом номер один у державній політиці. Він пообіцяв представникам дипкорпусу максимальне сприяння у вирішенні проблем, які виникають у підприємців.

«Ми будемо збирати засідання Міжвідомчої комісії, ми будемо збирати всі служби і будемо виносити виникаючі проблеми на обговорення, щоб зрозуміти, чому інвестор не може, звернувшись до суду або до інших органів, вирішити свою проблему. Абсолютно різні ситуації іноді відбуваються - господарські спори, сперечаються найчастіше два інвестори з однієї і тієї ж країни, вони не можуть поділити прибуток. Я б не хотів, щоб на рівні цієї комісії вирішувалися господарські спори, які повинні належати до компетенції судів. А ось де явно є прояви рейдерства, захоплення, неправомірних дій наших органів - будь ласка, подавайте, ми будемо розглядати абсолютно всі випадки», - розповів Арбузов послам про роботу комісії, і як вона буде вирішувати виникаючі у підприємців проблеми.

У свою чергу, голова Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев'янко зазначила, що порушені нею раніше питання були ефективно розв’язані, що дозволяє чекати від комісії подальшої ефективної роботи.

«Якщо компанії будуть скаржитися на якісь порушення, вони зможуть отримати гідну і надійну підтримку у вашій особі, - заявила Дерев'янко, звертаючись до першого віце-прем'єра. - Я вірю, що таке можливо. Коли ми з вами зустрічалися у Брюсселі, вам передавали низку проблемних питань, з якими зіткнулися компанії, і я можу сказати послам: ефективність такої роботи є. Ми вже сьогодні бачимо, що кілька компаній, які адресували свої запитання Сергію Геннадійовичу, його колегам із Кабінету Міністрів, отримали гідне вирішення своїх проблем».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

168