Україна поставляє країнам СНД наукомістку продукцію, що має найбільшу додану вартість, насамперед, машинобудування, електроенергетики, транспортного машинобудування, це високоінтелектуальна продукція, і Україна зберегла своє традиційне лідерство на ринку країн СНД в цьому напрямі.

Про це заявив 14 червня віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко в ході дискусії «Розвиток Митного Союзу та економічної інтеграції країн СНД: перспективи українського бізнесу» в рамках Першої міжнародної бізнес-конференції «ABC: Ukraine & Partners».

Директор Державної установи «Інститут економіки та прогнозування» НАН України Валерій Геєць зазначив, що наша країна переживає дуже важливий етап свого існування.

«Україна перебуває у дуже цікавій ситуації: якщо вона має торговий дефіцит по товарах інвестиційного значення з Заходом, то у неї є надлишок, тобто позитивний баланс, товарообігу зі Сходом. Україна - як технологічний міст. Саме ці потоки визначають майбутні інвестиції», - сказав Геєць.

У рамках дискусії він попросив зробити акцент на проблемах не тільки того бізнесу, який бореться за доходи, а й того, який спрямовує свої зусилля на майбутнє технологічне оновлення, потрібне країнам як на Заході, так і на Сході.

У диспуті обговорили інвестиційно-інноваційний потенціал економік країн СНД, лібералізацію торгівлі та полегшення умов доступу на ринки країн Співдружності, була дана оцінка основним сучасним процесам і тенденціям світової економіки в умовах інтеграційних процесів, велика увага приділялася новим формам і механізмам взаємодії України з країнами-членами Митного союзу і ЄЕП в сучасних умовах.

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов зазначив, що Україна обов'язково постарається зберегти позитивні тенденції у співпраці з країнами СНД, і документи, які обговорювалися і підписувалися останнім часом з країнами СНД цьому сприяють.

«Країни СНД мають для нас дуже велике значення. Це склалося історично. Ментально ми дуже близькі. Ми, звичайно, зацікавлені, щоб співпраця поглиблювалася і розширювалася. Нам цікаво працювати з цими країнами. Ми уважно вивчаємо ті нормативні акти, які приймаються», - сказав Прасолов.

Цю думку підтримав і голова виконавчого комітету, виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв, який зазначив: «Переплетення наших економік дуже тісне, насамперед у наукомістких галузях - літако-, ракето-, приладобудуванні. Яскравим прикладом є ДП «Антонов». Крім того, важливе наше співробітництво щодо транспортних коридорів, трубопроводів і енергетичних мереж. Я хотів би сказав, що більший ефект дають зустрічі «практиків», які усвідомлюють життєву необхідність співпраці».

Він побажав Україні, яка наступного року буде головувати в Співдружності, успішної роботи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

164