Співпраця з Європейським союзом є шансом для економічної модернізації України, але одночасно є викликом для української економічної політики, зазначив голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський, починаючи дискусію «Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною та ЄС: перспективи для бізнесу та інвестицій», яка відбулася 14 червня у рамках Першої міжнародної бізнес-конференції «ABC: Ukraine & Partners».

На його думку, для того щоб скористатися цим шансом, Україна, з одного боку, повинна розуміти проблеми та виклики, пов'язані з Угодою про вільну торгівлю з ЄС, з іншого, намітити адекватні кроки, для того щоб максимальному ступені скористатися позитивним ефектом і мінімізувати ті неминучі проблеми, які виникають у співпраці такого рівня.

«Я сподіваюся, що конструктивне обговорення цих та інших питань як представниками уряду, так і представниками бізнес-спільноти, дозволить нам звернути увагу на нові моменти, які ще не обговорювалися, а також краще зрозуміти, що саме потрібно зробити, для того щоб повною мірою скористатися цим інструментом і в інтересах України як держави, і звичайно ж, в інтересах українського бізнесу», - каже Бураковський.

У свою чергу, міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов зазначив, що, незважаючи на розмови про те, що створення зони вільної торгівлі з ЄС завдасть шкоди окремим галузям української економіки, проведений аналіз показав, що вплив такого рішення буде позитивним.

«Оскільки вступ у будь-яку зону вільної торгівлі - це питання домовленостей, питання якихось балансів, то ми це прекрасно розуміли, коли проводили переговори з ЄС про зону вільної торгівлі. Ми йшли на це свідомо, ми прораховували нашими академічними інститутами, ми аналізували, як вони оцінюють ці процеси, і дійшли висновку, що в цілому для України це буде плюс», - підкреслив міністр.

Учасники дискусії єдині в думці, що ЗВТ з Євросоюзом є безумовним пріоритетом для України і тією системою відносин, яка надзвичайно вигідна як нашій країні, так і ЄС.

«Ми готові співпрацювати з Україною. Україна має пріоритети, реалізація яких вигідна також і Європейському союзу. Ми повинні подивитися, яким чином можна їх взаємовигідно реалізувати», - зазначив заступник директора Генерального директорату Європейської комісії з питань торгівлі Петер Балаш.

Урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький підкреслив, що активна робота з підготовки угоди про асоціацію з ЄС проводилася протягом останніх п'яти років.

«Це була не тільки робота над текстом, це була робота всього суспільства. Навіть якщо ми працювали над якимись юридичними формулами, за кожною такою формулою стоять інтереси конкретного бізнесу, інтереси конкретного споживача. І звичайно, все це знайшло відображення в цій угоді», - говорить П'ятницький.

При цьому він зазначив, що бізнес був активним учасником цих переговорів і формулював завдання, які Україна намагалася реалізувати спільно з європейськими партнерам.

«Для нас дуже важливо, щоб український бізнес зміг себе побачити і відчути комфортно на європейському ринку, працюючи за правилами, за якими працюють їхні партнери в країнах Європейського союзу. Для цього в угоді передбачено як ключовий момент глибока гармонізація законодавства, і вона починається не завтра, коли буде підписано угоду, вона почалася вже п'ять років тому і навіть раніше», - говорить П'ятницький.

Він зазначив, що український бізнес готувався до того, щоб працювати зі своїми європейськими партнерами за єдиними правилами, і це дуже важливо.

«Надзвичайно важливо, щоб те, що написано на папері, було реалізовано на практиці, і щоб інвестор, бізнесмен, який працює на українському ринку або хоче вийти на європейський ринок і бачить цю перспективу, щоб він почувався комфортно», - підкреслив урядовий уповноважений.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

174