Сьогодні Венеціанська комісія схвалила висновок щодо пропозицій про внесення змін до Конституції України у сфері правосуддя, в цілому позитивно оцінивши пропозиції Конституційної асамблеї.

Про це повідомив голова Конституційної асамблеї Леонід Кравчук, коментуючи результати засідання Європейської комісії за демократію через право, яке відбулося 14 червня у Страсбурзі, повідомили у його прес-службі.

На переконання Кравчука, «позиція Венеціанської комісії свідчить про те, що у своїх підходах до реформування системи правосуддя Конституційна асамблея, на яку Главою держави покладено завдання з підготовки пропозицій про внесення змін до Конституції України, дотримується європейських цінностей».

Як підкреслив Кравчук, оперативність, з якою Венеціанська комісія, розглянула звернення Конституційної асамблеї, свідчить про увагу, яка приділяється європейськими інститутами реформам в Україні, про підтримку європейського курсу держави.

Вдосконалення Конституції України у частині правосуддя було визначене одним із ключових у роботі Конституційної асамблеї, зазначив він. Наприкінці минулого року у Конституційну асамблею надійшов проект закону про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суду, напрацьований робочою групою Адміністрації Президента. У Конституційній асамблеї також напрацьовувалися пропозиції щодо напрямів і підходів до реформування Основного Закону, повідомляє «УНІАН».

За словами голови Конституційної асамблеї, у квітні цього року він звернувся до Венеціанської комісії з проханням надати свої рекомендації як щодо законопроекту, так і щодо додаткових змін, які були напрацьовані Конституційною асамблеєю. Венеціанська комісія розглянула це звернення і допомогла у подальшій роботі над законопроектом, зазначив він.

На сьогодні, повідомив Кравчук, «ми маємо цілісну позицію Венеціанської комісії з цього питання». Пропозиції, направлені у робочому порядку до Комісії Конституційною асамблеєю, у цілому оцінені позитивно. Тому, як вважає голова спеціального допоміжного органу при Президентові України, Конституційна асамблея може брати їх за основу у своїй подальшій роботі над змінами у цій сфері і, ймовірно, вже найближчим часом запропонує доопрацьований з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії законопроект, який буде направлений Президенту України.

Кравчук зазначив також, що у Конституційній асамблеї вже практично завершена підготовка проекту Концепції внесення змін до Конституції України, яка буде розглянута на засіданні в цьому місяці.

Голова Асамблеї подякував Венеціанській комісії за глибоке розуміння проблем, пов'язаних з конституційною реформою в Україні, і висловив надію на подальшу співпрацю.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович підписав указ «Про Конституційну асамблею» 17 травня 2012 року. Згідно з документом, Конституційна асамблея - спеціальний допоміжний орган при Президентові України.

25 квітня глава Конституційної асамблеї Леонід Кравчук заявив, що новий проект Конституції України буде готовий до кінця травня, а серед пропозицій обговорюється скорочення кількості депутатів до 300 і двопалатний парламент.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

493