З минулого року в Україні стабілізувалися і почали зростати показники галузі тваринництва. Така позитивна тенденція торкнулася поголів'я та обсягів виробництва тваринницької продукції. У травні поточного року збільшилася кількість ВРХ - на 1,1%, свиней - на 3,6%, і птиці - на 10,1%. Експерти пов'язують це з залученням інвестицій у галузь, а також з дією державних програм.

Минулий рік став вкрай важливим для розвитку тваринництва. Так, після тривалої кризи галузь нарешті стабілізувалася і почала нарощувати показники. Зокрема, збільшилося поголів'я худоби та виробництво тваринницької продукції. На переконання експертів, такий поштовх для розвитку галузі дали державні програми підтримки.

«Держава, нарешті, звернула увагу на безпосередніх виробників тваринницької продукції - одноосібників, фермерів, кооператорів. Торік для них почали діяти програми підтримки. І держава допомогла саме тим, хто утримує ВРХ. А з цим в Україні були проблеми, тому що людям було невигідно їх тримати. Тепер же можна отримати дотації за молодняк ВРХ, за його здачу на переробні підприємства. А щоб виробляти якісне молоко, держава компенсує ще й придбання доїльних апаратів. Тобто надається комплексна допомога», - зазначив аналітик аграрних ринків Руслан Швець.

Крім державних програм підтримки, нарощувати показники в тваринництві допомагають також інвестори. Вони, в основному, вкладають кошти у птахівництво і виробництво тваринницької продукції, зокрема, м'яса і молока.

«Наприклад, виробництво курятини буде і надалі рости, адже птахівництво стало досить привабливим для інвестицій. Також збільшуватиметься виробництво свинини, яка замінить значну частину імпортованого раніше м'яса із Бразилії. У цілому у галузі спостерігаються позитивні тенденції, тому Україна має всі шанси вийти на самозабезпечення свининою», - зазначає експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

174