Україна має намір презентувати іноземним компаніям можливості інвестування в банківський сектор країни, який останнім часом демонструє стабільну і прибуткову роботу. У НБУ вважають, що такі інвестиції будуть не тільки прибуткові, але й надійні.

Про це заявив перший заступник глави Національного банку України Борис Приходько, під час панельної дискусії «Фінансовий сектор України: тенденції та перспективи». Дискусія пройшла за участю іноземних бізнесменів у рамках першої міжнародної бізнес-конференції «ABC: Ukraine & Partners».

«Зараз ми повинні розкрити для міжнародної громадськості наші досягнення, довести, що інвестиції в українську банківську систему не тільки прибуткові, але й надійні. Конференція «ABC: Ukraine & Partners» - чудова платформа для налагодження ефективного діалогу з потенційними інвесторами та вирішення поточних питань чинного в нашій країні іноземного бізнесу. Конференція такого рівня закладає новий формат співпраці між бізнесом і владою, дозволяє вести діалог однією мовою - «мовою фінансів». Це чудова можливість вирішення дискусійних питань», - заявив у своєму виступі Приходько.

Представник Нацбанку окреслив основні досягнення фінансового сектора економіки країни. Рівень прибутковості капіталу банків України відповідає рівню передових держав Єврозони - більше 3% за підсумками 2012 року. НБУ істотно спростив доступ до кредитів рефінансування, значно знизивши ставки по них. На даний момент вартість основних операцій з рефінансування визначається на рівні облікової ставки: зараз це 7%. Сукупні активи банківського сектора за 2012 рік збільшилися на 56 млрд грн. За 5 місяців поточного року - ще на 41 млрд грн.

Зменшується вартість кредитування. Середньозважена ставка за кредитами в національній валюті з початку 2013 року, зменшилася з 18% до 16%.

Удосконалюється робота банків із проблемними кредитами. За перші 4 місяці поточного року частина негативно класифікованої заборгованості скоротилася на 0.9 п.п. до 15,6%.

Зростає довіра до банківської системи з боку населення і бізнесу. Протягом 2012 депозитні вклади фізичних осіб збільшилися на 58 млрд грн. За 5 місяців поточного року - ще на 32 млрд грн. При цьому, зростання обсягів депозитних портфелів відбулося виключно в гривневій масі.

Кошти юридичних осіб також демонстрували зростання. За 2012 рік - на 16 млрд грн. За 5 місяців 2013-го - ще на 7 млрд грн.

За словами Приходька, така позитивна динаміка забезпечила зростання ліквідності фінансових установ України. За 5 останні місяців, середньодобовий обсяг коррахунків банків збільшився на 21% порівняно з 2012 роком.

«Українська банківська система довела, що вона в змозі витримувати тиск, сприяти економічному зростанню в країні і працювати прибутково. Результати діяльності банківського сектора, яких ми досягли в цьому році - тому підтвердження. Інвестиції в українську банківську систему це не тільки прибутково, але і надійно», - резюмував перший заступник голови НБУ.

ДОВІДКА: Перша міжнародна конференція «ABC: Ukraine & Partners», яка проходить 13-14 червня в Києві, - форум високого рівня за участю членів уряду України, глав урядів іноземних держав, міжнародних економічних організацій, міністрів країн-партнерів України, топ-менеджерів провідних інвестиційних, фінансово-банківських і бізнес-організацій, керівників торгово-промислових палат і асоціацій. Метою форуму поряд з подальшим розвитком діалогу між владою і бізнесом є об'єднання зусиль керівників урядових структур та лідерів бізнесу для пошуку шляхів взаємоприйнятного співробітництва та вироблення шляхів подолання негативного впливу глобальної економічної кризи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

183