Президент США Барак Обама продовжив ще на один рік режим односторонніх американських санкцій відносно керівництва Білорусі.

Прес-служба Білого дому оприлюднила його офіційні повідомлення на цю тему. Щорічне продовження подібних санкційних режимів з відома Конгресу США передбачено американським законом.

Як стверджується в тексті повідомлення, «у 2012 році уряд Білорусі продовжував придушувати політичну опозицію, громадянське суспільство і незалежні засоби масової інформації».

«Вибори 23 вересня не відповідали міжнародним стандартам, - вказується в документі. - Уряд піддавав громадян безпідставному арешту, затриманню і тюремному ув'язненню за критику посадових осіб або участь у демонстраціях; відправив за грати на підставі сфабрикованих звинувачень, щонайменше, одного правозахисника; перешкоджав незалежним ЗМІ у поширенні інформації і матеріалів», передає «ИТАР-ТАСС».

У Білому домі вважають, що все це «як і раніше представляє надзвичайну загрозу для національної безпеки і зовнішньої політики США», а, отже, може служити підставою для продовження санкцій. Вони були введені ще у червні 2006 року президентом-республіканцем Джорджем Бушем-молодшим і з тих пір регулярно поновлювалися.

Нинішні розпорядження Обами свідчать про те, що і тепер влада у Вашингтоні не бачать досить вагомих підстав для нормалізації відносин з Мінськом. Але це не означає, що в американсько-білоруських відносинах взагалі нічого не змінюється. У березні у Вашінгтоні вперше за багато років поновилися дипломатичні консультації двох країн на робочому рівні. А у травні влада США утрималася від продовження санкцій проти компаній «Белтехекспорт» і «Білоруське оптико-механічне об'єднання».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

211