У банківській системі України помітно низку позитивних тенденцій. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час першої міжнародної бізнес-конференції «ABC: Ukraine & Partners» заявив перший заступник голови Нацбанку України Борис Приходько.

За словами фінансиста, це відбувається, незважаючи на продовження світової економічної кризи, і виражається в кількісному і якісному поліпшенні ресурсної бази банків, стабільності національної валюти, слабкості споживчої та базової інфляції.

«Банки кредитують бізнес, насичуючи економіку грошима. При цьому у 2012 р. капіталізація банківської системи зросла на 56%, а за 5 міс. цього року - ще на 41%. Вітчизняні банки працюють прибутково: у 2012 р. їхній прибуток склав 5 млрд грн, а за січень-квітень-2013 вже перевищив 4 млрд грн. Далі, з початку року доларизація депозитів впала з 45% до 42%», - сказав банкір.

Він додав, що НБУ намагається підтримувати і розвивати позитивні тренди у фінансовій системі, об'єднуючи консервативну стратегію підтримки стабільності з гнучкими заходами ринкового регулювання. «Особливо виділю скорочення для банків частки обов'язкового резервування. Крім того, потрібно продовжувати виховувати довіру населення до гривні, працювати над зменшенням кредитних ставок і вирішувати інші проблеми кредитного ринку, збільшувати частку безготівкових операцій, а також розвивати фондовий ринок», - зазначив фахівець.

Крім того, продовжив він, треба вдосконалити роботу Бюро кредитних історій, створити Банк розвитку, створити умови для інтенсивного кредитування АПК через державний Земельний банк. «І, звичайно ж, Нацбанк бере активну участь у заходах Програми активізації розвитку економіки на 2013-14 рр.., супроводжує їх у межах своєї компетенції

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

221