Як відомо, з 2013 року на зміну колишній монополії БТІ прийшла принципово нова система реєстрації майнових прав на земельні ділянки, квартири, будинки та інші об'єкти нерухомості в Державній реєстраційній службі України (Укрдержреєстр). А під час купівлі квартир на вторинному ринку функції реєстраторів виконують також нотаріуси. Сама ж процедура оформлення всіх необхідних документів скоротилася з двох і більше місяців до 14 робочих днів. За БТІ залишилися лише функції проведення технічної інвентаризації, однак ці послуги можуть надавати й інші, приватні організації, які отримали відповідний дозвіл.

Для того, щоб зрозуміти, наскільки змінилася процедура оформлення та реєстрації угод, варто нагадати, що раніше громадянам доводилося звертатися в БТІ мінімум двічі: щоб провести технічну інвентаризацію й отримати виписку з Реєстру прав власності на нерухоме майно, без чого нотаріус угоду не оформить, і другий раз - з метою державної реєстрації права власності на придбану квартиру. Причому, правила і години роботи БТІ були виписані таким чином, що черги до реєстраторів стали звичайним явищем. А громадяни були поставлені перед вибором: або, жертвуючи роботою і бізнесом, стояти з самого ранку у величезних чергах, або ж користуватися послугами посередників, які «вирішували» питання з БТІ найшвидшим і найкоротшим шляхом. Звичайноно, ціна послуги в останньому випадку зростала багаторазово. Та й збільшення черг щоразу збільшувало «прибутки» посередників.
Як і всі подібні масштабні реформи, нова система реєстрації не уникла збоїв і помилок, особливо на першому етапі.

Про перші підсумки роботи системи за п'ять місяців, про те, як позначилася зміна однієї структури на іншу на вартості та якості послуг для громадян, а також про новації для бізнесу з 1 липня розповів начальник реєстраційної служби Київської області Ігор Долинський.

- З 1 липня функції щодо державної реєстрації юросіб і фізосіб-підприємців будуть передані від держадміністрацій в Укрдержреєстр. Чи готові органи Укрдержреєстру до того, щоб на тижні реєструвати від 4 тисяч суб'єктів господарювання, як це відбувається зараз?

- У Київській області готовність у плані кадрів і технічного забезпечення складає більше 90%. З 33-х офісів, де знаходитимуться держреєстратори, є питання щодо трьох приміщень, але і вони на фінальній стадії вирішення. Всі офіси будуть оснащені повноцінними робочими місцями. Пройшов конкурсний відбір персоналу. Переважно, до нас йдуть колишні держреєстратори з місцевих органів влади. Не приховую, що навантаження буде велике, штатний розклад нам затвердили менший, ніж ми хотіли. Якщо раніше держреєстраторам в адміністраціях допомагали діловоди, архіваріуси, тепер вони всім будуть займатися самі. Але я хочу заспокоїти бізнес: у нас є певне поле для маневру. Як керівник я завжди можу перерозподілити обов'язки між працівниками таким чином, щоб, наприклад, співробітник, який займається легалізацією, допомагав реєстратору вести архів, але терміни у будь-якому випадку будуть витримані.
 
- Чи не вийде так, що в перші дні липня через плутанину, збої у системі підприємці взагалі не зможуть зареєструвати фірми?

- Підприємці від цих змін ніяк не постраждають, принцип безперервності надання послуг з реєстрації підприємницької діяльності не буде порушений.

Наведу ще один простий приклад, який показує переваги нової системи. Якщо держреєстратор порушував права підприємця, наприклад, затягував терміни реєстрації, незаконно вимагав додаткові документи, приймав упереджені рішення, то, щоб втрутитися в ситуацію, мені необхідно було спочатку отримати скаргу від заявника, потім отримати дозвіл на перевірку в Укрреєстрі. Після проведення перевірки складався акт. Я міг тільки рекомендувати залучити держреєстратора до відповідальності, але ви розумієте, що в місцевому органі влади могли з цим не погодитися, оскільки до відповідальності притягувався їхній працівник. Тепер же реєстратор буде входити в структуру реєстраційної служби, і я зможу оперативно реагувати на всі скарги, об'єктивно їх оцінювати, без будь-яких додаткових погоджень приймати рішення і реагувати належним чином.

- За Законом реєстрація юросіб займатиме 3 дні, фізосіб-суб'єктів підприємницької діяльності - 2 дні. На жаль, але поки про реєстрацію фірми за 15 хвилин, у перерві на обід, як це робиться за кордоном, залишається лише мріяти...

- Ми вже впритул підійшли до цього. На даний момент Інформаційно-ресурсним центром (адміністратором даної системи - Ред.) проводиться пілотна експлуатація комп'ютерної програми «Реєстраційний портал» (http://rp.irc.gov.ua/home). Розроблені та викладені на сайті відповідні рекомендації. Найближчим часом буде як за кордоном, коли людина, сидячи вдома, реєструє фірму. А поки ті 2-3 дні, які з 1 липня займатиме процес реєстрації, це цілком прийнятний термін. Ми готові до того, що з 1 липня наша робота буде під жорстким контролем, та що там - під лупою, в тому числі, з боку ЗМІ. Але дотримання термінів можна буде легко відстежити за допомогою реєстру.

- Як на сьогодні йдуть справи з передачею інформації про суб'єктів господарювання від місцевих адміністрацій в Укрдержреєстр?

- Наразі йде процес інвентаризації для подальшої передачі справ щодо суб'єктів господарювання від місцевих органів влади у відповідні реєстраційні служби. У Київській області процес інвентаризації всіх справ, які є в місцевих органах влади, добігає кінця, далі залишиться підписати відповідні акти прийому-передачі. Враховуючи скарги та результати вже проведених перевірок діяльності держреєстраторів, процесу інвентаризації приділяється особлива увага.

- Не секрет, що в Україні можна купити базу даних практично будь-якої служби, включаючи і реєстр підприємств і організацій. Як у новому реєстрі вирішується питання захисту даних? Які держоргани отримають доступ до даних реєстру?

- Щодо цього в реєстрі все чітко продумано і захищено. Звідти неможливо скопіювати інформацію - функції копіювання, вставки тексту не працюють. Можна зробити «прінтскрін» екрана, щось виписати, але це точкова інформація, її на диск не викладеш і на ринку не продаси.

У той же час на сайті Інформаційно-ресурсного центру є сервіси, що дозволяють будь-якому бажаючому здійснити пошук за певними реквізитами і знайти інформацію про зареєстровану організацію.

Кожен співробітник, який працює з реєстром, проходить спецнавчання і має необхідні для входу в реєстр унікальні атрибути. Я можу відстежувати, в який час доби, хто з реєстраторів заходив до реєстру, яку інформацію він там шукав. І якщо виникне підозра, реєстратор зобов'язаний буде пояснити, з якою метою він цікавився тим чи іншим об'єктом.

Що стосується підключення до цієї системи інших органів, наприклад, податкової служби, то поки цього немає, є тільки обмін інформацією. Думаю, це питання буде вирішуватися під час реформи на центральному рівні. Також за законом ми зобов'язані надавати інформацію з реєстру за рішенням суду і запитом правоохоронних органів у зв'язку з розслідуванням ними конкретних справ. І ми безкоштовно її надамо.

Що стосується порядку надання даних з реєстру, то все залишається як і раніше. Дані будуть надаватися протягом п'яти робочих днів за наявності квитанції про оплату держмита.

- Уже п'ять місяців діє нова система реєстрації майнових прав на нерухоме майно та земельні ділянки. Основна маса зауважень зводиться до черг і непристосованості приміщень для прийому громадян. Що було зроблено для усунення цих проблем?

-Так, перші два місяці були дуже проблематичними. Були зроблені помилки, та реєстратори хоча і пройшли навчання, працювали з побоюванням. Не всі громадяни, які до нас зверталися, розібралися в новому порядку. Зараз робота налагодилася, і хоча черги залишилися, але вже є чітке бачення і конкретні кроки щодо вирішення цієї проблеми.

Найближчим часом буде запущено окремий сайт реєстраційної служби Київської області. У шести-восьми райвідділах, найближчих до Києва, де спостерігаються найбільші черги, буде впроваджено інтернет-запис на прийом до реєстратора. У першу чергу, це Києво-Святошинський, Броварський, Обухівський, Бориспільський, Васильківський, Бородянський, Вишгородський райони.

У нас вже є сторінка у Фейсбуці (www.facebook.com / rs.kievobl), де кожен може описати проблему, з якою він зіткнувся в реєстраційній службі. Повірте, для мене як для керівника - це неоціненний альтернативний канал інформації. Я буду тільки радий, якщо громадяни будуть викладати на нашій сторінки всі проблеми, які у них виникли в реєстраційних службах області. Спільно ми швидше зможемо виявляти проблеми і вирішувати їх.

- А як бути з приміщеннями? У коридорах тісно, ​​душно, до стендів з інформацією для громадян не проштовхнутися, а в кабінеті ведуть прийом одночасно кілька держреєстраторів?

- Згоден, у цьому плані в нас був дуже проблемним Ірпінь. Зараз вони переїхали у нове приміщення. Звичайно, коли в одній кімнаті 4-5 реєстраторів одночасно ведуть прийом, про якісне надання послуг говорити важко.

Як тільки запрацює сайт, про який я сказав, і інтернет-запис, це питання буде частково вирішено. Повірте, непросто знайти гарне приміщення, а враховуючи, що ми держустанова, нас влаштує орендна плата тільки за одну гривню. У деяких запропонованих нам приміщеннях довелося робити ремонти, вклавши чималі кошти, щоб проводити там прийом громадян.

У наших найближчих планах також введення електронної черги на місці. Прийшовши в службу, ви реєструєтесь на місці і чекаєте, коли на табло висвітиться свій номер. Як тільки реєстратор звільнився - він натискає прапорець, і на табло висвічується наступний за списком номер. Коли ця система запрацює, у минулому залишаться і черги з четвертої години ранку, і списки, які ведуть громадяни.

- Як часто це буває, хороші плани можуть упиратися в недолік фінансування...

- Повірте, начальники реєстраційних служб використовують всі можливості і зв'язки, щоб реєстраційна служба працювала. У мене зараз в кабінеті стоять два мої комп'ютери. Інакше - ніяк. А що стосується електронних табло, то ми, напевно, знайдемо спонсорів. Той же сайт, про який я сказав, нам роблять безкоштовно. Світ не без добрих людей. А якщо сидіти і чекати, склавши руки, черги ніколи не закінчаться.

- Як йдуть справи з дотриманням термінів реєстрації права власності на нерухомість по області в цілому? Укладаєтеся ви в законодавчо відведені рамки - не більше 14 робочих днів?

- На відміну від БТІ, де терміни могли обчислюватися від одного дня до декількох років, тут нічого приховати не можна. Я в будь-який момент можу зайти в реєстр і подивитися, у кого з реєстраторів скільки нерозглянутих заяв, з'ясувати причини. Прострочення є, але їх дуже мало. І реагування дуже жорстке. На останній нараді у мене були питання щодо трьох територій. Повірте, мою увагу привертають як випадки, коли довго не приймається рішення, так і випадки, коли рішення прийнято підозріло швидко. Коли не минуло й кількох годин з моменту подачі документів.

- Чи були випадки притягнення реєстраторів до відповідальності за порушення строків без поважних причин?

- Так, навіть звільнення. Наприклад, було звільнено начальника реєстраційної служби Борисполя не стільки за порушення термінів, скільки за провальну організацію роботи. Він дуже оригінально боровся з чергами: видавав невелику кількість талонів на день. Звичайно, ніяких черг у нього не було. А до мене при цьому приходили громадяни і скаржилися, що не можуть потрапити на прийом у службу, або їм видали талон, за яким вони повинні прийти на прийом через місяць. Зараз з такою практикою покінчено. Проведено цільові перевірки в Ірпені, Обухові, за їх результатами були притягнуті до дисциплінарної відповідальності реєстратори реєстраційної служби Обухова.

По області найбільша кількість звернень припадає на Києво-Святошинський, Броварський, Бориспільський райони і Білу Церкву. Так, ми знаємо про черги в Києво-Святошинському районі, є скарги в Броварах, і все таки, в цілому там дотримуються термінів, а кількість відмов - мінімальна. Часто це взаємопов'язані поняття: якщо реєстратор під час прийому документів їх вивчає і дає консультацію заявнику, пояснює, чого не вистачає, допомагає правильно заповнити заяву, то число відмов зменшується, але часу на прийом однієї особи при цьому йде, звичайно, більше. Хоча, на мій погляд, велика кількість відмов - це не показник упередженого ставлення чи поганої роботи, треба вивчати кожну ситуацію окремо.

- Як бути тим громадянам, чия нерухомість не внесена до реєстру, але у них на руках є всі правовстановлюючі документи? Нотаріуси неохоче реєструють такі угоди, побоюючись підробок цих документів. Чи стикалися ви з такими випадками?

- Коли ми тільки проводили набір людей на роботу до реєстраційних служби області, то намагалися взяти місцевих фахівців, тих же «земельників», які добре знають проблемні ділянки у себе в районі. І завдяки тому, що вони знають всю таємницю Києво-Святошинського або, скажімо, Обухівського району, спроби зареєструвати право власності за підробленими документами провалилися.

Ми постійно обмінюємося інформацією з Держземагентством. Коли у реєстратора виникають підозри, він відправляє запити до уповноважених органів, які видавали документи на право власності. Наприклад, якщо це держакт на землю - в Держземагентство, щоб там дали інформацію щодо конкретної ділянки. Якщо в реєстрі немає інформації про квартиру, то реєстратор відсилає запит у БТІ.

Зрозумійте, не можна ту «пробку», яка створювалася роками, коли справи по колу ходили кілька років, вирішити за один день. Коли БТІ позбавляли повноважень, вони розгорнули серйозну інформаційну компанію з дискредитації Укрдержреєстру. Звучали заяви, що мало не кожен українець із завтрашнього дня залишиться без квартири. Як бачите, нічого подібного немає. Держава всього лише повернула повноваження, які були делеговані БТІ, і якими ті вкрай невдало розпоряджалися. Всі знали розцінки, скільки потрібно заплатити, щоб прискорити вирішення питання в БТІ, а коли ми почали виправляти ситуацію, що склалася, то, щоб дискредитувати нову систему, почали цілеспрямовано залякувати наших громадян.
 
- Однак було чимало побоювань, що БТІ не стануть ділитися з Укрдержреєстром своєю інформацією про власників нерухомості, а без цих даних неможливо встановити правомірність учасників угоди. Наскільки такі побоювання виправдані?

- Справа в тому, що БТІ зобов'язані були з 2004-го року вести реєстр в електронному вигляді, але цього не було. У Києві до електронної форми перейшли тільки у 2010-му році.
 
Електронний реєстр існує, і реєстратори у своїй щоденній роботі постійно ним користуються, але він, на жаль, неповний. Поки ж ми дуже тісно співпрацюємо з обласним комунальним підприємством БТІ, вони не відмовляють у наданні інформації. Тобто, паперові носії залишаються у них, але всю необхідну для роботи інформацію ми отримуємо. Близько 10% наших співробітників перейшли до нас з лав БТІ. У самих БТІ пройшли процеси реорганізації, скорочені штати, оскільки їхні повноваження скоротили, а ринок демонополізували. Такий же процес обміну інформацією у нас налагоджений і з органами Держземагентства.

- Якщо дані про об'єкт нерухомості відсутні в новому реєстрі, чи є сенс людині добровільно вносити ці дані? Чи допоможе це захистити від шахрайства?

- Це необов'язково. Якщо у людини на руках держакт, який підтверджує її право власності на земельну ділянку, то приходити не потрібно. Це тільки створить додаткові черги. Але, повторюся, у нас, в тому числі через ЗМІ, нав'язується думка, що за новими правилами легко втратити власність. Це не так.

За п'ять місяців було всього три судові засідання, де нас залучали як третю сторону. Усі справи ми виграли. Хоча незадоволені сторони є завжди. Нещодавно нас звинувачували в тому, що нібито реєстраційна служба забрала Будинок побуту у м. Українці. Хоча ми всього лише виконали рішення суду. Воно зобов'язувало зареєструвати майно за тим власником, який був визначений у цьому рішенні. А за невиконання рішення суду передбачена відповідальність, у тому числі, кримінальна.

Доходило і до того, що нам дорікали в тому, що рішення було прийнято держреєстратором після 18.00 в суботу. До речі, субота у нас робочий день, прийом громадян офіційно ведеться до 16.00, а де-факто - поки є люди. Я вважаю неприйнятним зачиняти двері у людини перед носом рівно о 18.01, особливо, якщо та провела у черзі не одну годину, і м'яко кажучи, не заохочую подібне. У середу ми працюємо до 20.00, а фактично у нас кожен день - прийомний, крім четверга, коли ми працюємо з архівом.

За обсягом звернень реєстраційна служба Київської області займає друге місце в Україні після Донецької області. Тільки у них 215 реєстраторів, а у нас за штатом належить 160, а працює 153. Якщо з Києвом ми спочатку йшли нарівні, то тепер кількість звернень до столичної реєстраційної служби падає, а в обласну - зростає. Всього по області за п'ять місяців роботи було прийнято більше 70 тисяч заяв, з яких 88% - задоволено. Відмов - 0,02% по всій області.
 
Якщо врахувати, що у наших співробітників в області зарплата 1100 грн і колосальна відповідальність, то, звичайно, багато хто не витримує і звільняється. От спробуйте у віддалених районах Київської області знайти людину на таку зарплату з вищою юридичною освітою і юридичним стажем не менше двох років. Складно, але ми додаємо максимально зусиль, щоб не допустити відсутність кадрів на місцях.

- Закрадається підозра, що людина йде на таку невелику зарплату в надії, що решту вона добере в конверті...

- Звичайно, як тільки з'являються черги, відразу виникають люди, який пропонують «вирішити» питання за гроші. Ми постійно проводимо роз'яснювальну роботу, щоб не допустити такі випадки, пояснюємо співробітникам наслідки таких дій, а це і «пляма» на службі і, не дай Бог, поламана доля.

- Не тільки у БТІ були претензії до Укрдержреєстру, у Держземагентстві теж періодично пропонують повернути їм функцію реєстрації земельних ділянок. Чи виправдала себе ідея звести всі дані про нерухомість в один реєстр?

- «Земельники» зайняті створенням кадастру і реєстрацією об'єктів у ньому. БТІ займається технічною інвентаризацією. Кожен займається своєю ділянкою роботи. А всі права на нерухоме майно зареєстровані в одному місці.

Не треба забувати, що БТІ та ДП «Центр державного земельного кадастру» були делеговані функції реєстрації права власності відповідно на квартири і землю. Зараз держава просто повернула собі цю функцію.

- У зв'язку з тим, що БТІ перестали брати участь в процесі реєстрації нерухомості, покупця можуть чекати «сюрпризи», пов'язані з незаконним переплануванням квартири. Фактично зараз перебудови ніхто не контролює.

- У реєстратора немає повноважень це перевіряти. Але, я думаю, будь-який покупець, перш ніж укласти угоду, сім разів перевірить, чи немає незаконного перепланування, чи зможе він її надалі узаконити.

- Якщо виявиться, що покупець квартири став жертвою аферистів, чи можна залучити і в яких випадках до відповідальності держреєстратора?

- Якщо в процесі слідства і суду виявиться, що реєстратор був учасником афери, то він буде притягнутий до відповідальності, а держава зобов'язана буде компенсувати завдану шкоду.
 
Але не можна виключати, що держреєстратор також міг стати жертвою якісної підробки документів. Зрештою, кожен з нас може отримати підроблену купюру, але це ж ще не привід, щоб відмовлятися від грошових знаків?

Що стосується нотаріусів, то вони несуть відповідальність всім своїм майном. Я аналізував ситуацію щодо Києва та Київської області. У Києві більше звернень із заявами про реєстрацію майнових прав до нотаріуса, ніж до реєстраційної служби, а по області навпаки - звернень до нотаріусів менше. Коли почали розбиратися, то з'ясувалося, що нотаріуси перестраховуються і пропонують учасникам угоди спочатку самостійно зареєструвати об'єкт у реєстрі, і тільки потім вони проведуть операцію. Це, до речі, ще одна причина формування черг у нас в області. Хоча ніякої проблеми для нотаріуса відразу зареєструвати право власності, без звернення до нас, немає. І при цьому людина не стоятиме в черзі.

-Як ви ставитеся до ідеї у майбутньому зосередити всі адміністративні послуги, включаючи реєстрацію фірм, нерухомості, шлюбу і т.п в одному органі?

-Добре ставлюся, за умови, що це буде пристосоване приміщення, де працюватимуть представники всіх служб з доступом до реєстрів. Нещодавно ми були в Німеччині і вивчали, як працює ця система там. У них вся реєстрація бізнесу йде через нотаріусів. Якщо до наших трьох тисяч співробітників додати сім тисяч і нотаріусів, думаю, цієї кількості фахівців вистачить, щоб якісно обслуговувати громадян і весь бізнес. Головне, звичайно, щоб був контроль.

Микола Шепельов,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1552